Top

Induksjonstopp vs. keramisk topp: Hva er forskjellen?

Du har kanskje sammenlignet priser og lurt på hvorfor du må betale mer for en induksjonstopp enn for en keramisk topp? De ser jo ganske like ut? Denne artikkelen viser deg forskjellene.

induksjonstopp vs keramisk topp

Vi i Engebretsen har både induksjonstopper og keramiske topper i sortimentet, fra den geniale Bora Basic med integrert avtrekksvifte til mer eksklusive sonefrie varianter og til og med koketopper som er spesialdesignet for wok.

Designmessig er induksjons- og keramiske koketopper ganske like. Det er kvalitetsprodukter, men teknologien bak er veldig ulik og det er viktig å vite forskjellene.

Hovedforskjell: Hvordan de lager varme

Keramiske topper varmes av et varmeelement – gjerne en metallkveil – under en herdet glasskeramikkplate. Elementet blir varmet opp til ønsket temperatur og denne varmen sprer seg til den keramiske overflaten som varmer kjelen eller stekepannen. Dette varmeelementet vil gå av og på under bruk, noe som gjør varmereguleringen litt mindre presis enn ved induksjon.

Induksjonstopper har kraftige, høyfrekvente elektromagneter i stedet for oppvarmede metallkveiler. Disse magnetene genererer et magnetisk felt som varmer opp kjelen og ikke platetoppen.

Induksjon er mer effektivt siden du da bare varmer pannen og ikke luften rundt eller platetoppen. Induksjonstopper forblir kjøligere under kokeprosessen og mister varme raskere når de slås av. Koketoppen vil være varm, men den varmen er restvarme fra stekepannen eller kjelen, ikke varme fra ovnen.

NB: Bora har både induksjonstopper og det som kalles hyperkeramiske koketopper. Hyperkeramikk leder varme mer effektiv enn vanlig keramikk, men induksjon vil fremdeles være best hva gjelder varmeregulering.
induksjonsovn koketopp

Kontroll og varmeregulering

 
De ulike koketoppene er ganske like hva gjelder kontroller. Barnesikring, timere og pauseknapper er ofte standard og designmessig er det liten forskjell.

Men når du vurderer induksjonstopp vs. keramisk topp er det likevel en signifikant forskjell som erfarne kokker vil sette pris på:

Induksjonstopper gir mer kontroll i varmebehandlingen siden de svarer på endringer i innstillingene på et øyeblikk. Metallkveilene i de keramiske platetoppene trenger tid til å varme opp, noe som kan gi deg utfordringer med noen oppskrifter.

Induksjonstoppen gir bedre sikkerhet

 
Du skal lete lenge for å finne en koketopp som ikke har indikatorlys for når platene er varme, men fordelen med en induksjonstopp er at overflaten rett og slett ikke blir like varm som en keramisk topp.

Faktisk blir keramiske topper 4 til 5 ganger varmere enn en induksjonstopp og det er verdt å tenke på om en har barn i huset.

en flat koketopp gjør kjøkkenet litt lekrere

 

Induksjon gir raskere matlaging

 
Keramiske koketopper kan ikke konkurrere med induksjon på hvor raskt de blir varme. Varmeelementet bruker tid på å komme opp i riktig temperatur, og varme går tapt under overføringen mellom keramisk platetopp og kokekar.

Det magnetiske feltet som skaper energi ved induksjon gir varme umiddelbart. Koketiden blir kraftig redusert fordi ingen varme går tapt i koketoppen eller den omkringliggende luften.

Keramiske koketopper er litt verre å vaske

 
De fleste koketopper har digitale display og er helt flate. Det gjør dem veldig enkle å vaske. Men siden keramiske topper blir varme i overflaten kan matsøl lettere brenne seg fast. Derfor bør du være litt raskere med kluten på en keramisk koketopp enn på en induksjonsovn.

Induksjon krever spesielle kjeler og stekepanner

 
Vær oppmerksom på at om du velger en induksjontopp så kan det hende at du må erstatte noen av dine eksisterende gryter og kjeler. Dette kan du raskt sjekke ved å plassere en magnet på undersiden av kjelene dine; Hvis magneten fester seg går det fint å bruke dem på induksjon. Støpejern fungerer for eksempel utmerket.

Keramiske topper gir best resultater når det brukes sammen med flatbunnet kokekar siden det øker kontaktflaten mellom kjelen og den varme platen og reduserer varmetap.

NB: Det kan alltid være smart å investere i nye kjeler og stekepanner. Det har skjedd mye på den fronten de siste årene hva gjelder energieffektivitet og vedlikehold.

En induksjonstopp koster mer – på kort sikt

 
Kvalitet koster, og en god induksjonstopp vil alltid koste mer enn en god keramisk topp i innkjøp.

Fordelen med induksjon er at du sparer strøm fordi varmeteknologien er mer effektiv og du trenger kortere koketid. Men hvor mye du sparer avhenger jo selvsagt av hvor mye mat du lager, hva slags mat du lager, hvor ofte og en rekke andre faktorer.

Uansett hva du velger finner du koketopper av ypperste kvalitet og design fra Bora hos våre forhandlere.