Proffsyklistenes drømmeturer – Tourmalet

Det legendariske fjellpasset Tourmalet i de franske Pyreneene – Et tips fra Emanuel Buchmann

I denne artikkelserien, PROFFSYKLISTENES drømmeturer, presenterer vi noen favorittstrekninger til 3 av rytterne fra sykkellaget BORA–hansgrohe. Sykkelturer som byr på mye mer enn bare trening. Proffsyklistenes drømmeturer – Tourmalet er Emanuel Buchmanns sykkeltur nummer en!

Proffsyklistenes drømmeturer - Tourmalet

“Hvis man henger etter på de siste tre kilometerne av Tourmalet, så kommer man seg ikke tilbake i teten.” EMANUEL BUCHMANN

Tourmalet ble berømt på grunn av Tour de France. For Emanuel Buchmann fra sykkellaget BORA – hansgrohe er ruten gjennom fjellpasset noe helt spesielt.

Fjellpasset Tourmalet er den mest trafikkerte fjellovergangen i Tour de France. I 1910 var ruten bare en steinete sti. I dag fører en asfaltert vei opp til passet i 2 115 meters høyde. For sykkelrytterne har det legendære fjellpasset ikke mistet noe av skrekkfølelsen. På vei opp langs vestsiden må de mestre 1 405 høydemeter fordelt på 18,4 kilometer med en maksimal stigning på 10,2 prosent.

Teste sine egne grenser

Det er en utfordring som lokker mange hobbysyklister med ambisjoner til Sør-Frankrike for å teste sine egne grenser. Emanuel Buchmann fra sykkellaget BORA – hansgrohe knytter mange positive opplevelser til ruten. “Tourmalet er liksom mitt fjell,” sier han. “Allerede i min første Tour i 2015 var jeg med og rykket på Tourmalet-etappen og ble tredjemann på toppen.” Også under Touren i 2019 var han med i teten på den berømte fjellovergangen og rykket flere ganger.

“Stigningen er lang og konstant bratt”, forklarer sykkelproffen fra Ravensburg i Tyskland. “Man har tid til å finne sin egen rytme før man må hente frem de siste kreftene.

Vestsiden er tyngre, men 3 kilometer før toppen blir det skikkelig tøft uansett side. Derfra kan vinden spille en rolle, for landskapet åpner seg og man merker høyden.” I 2021 startet ikke Emanuel Buchmann  i Tour de France. I stedet fokuserte han på Giro d’Italia.

Men en ting er han sikker på: “Historien mellom meg og Tourmalet er ennå ikke over.”

Ruteinfo

Start/mål: Luz-Saint-Sauveur/Arreau
Avstand: 54 km
Stigning: 1 945 m Nedover: 1 957 m

Tekst Martin Fraas – Bilde: BORA – hansgrohe / Christof Kreutzer T

Andre artikler og sykkelruter i denne serien:

Frederik Wandahl – Lysevegen i Norge

Daniel Oss – Sykkeltur fra Gardasjøen til Lago di Valvestino i Italia

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: