Hvordan virker benkeventilasjon?
Benkeventilasjon, eller downdraft som man ofte også kaller det, er en innovasjon som integrerer kjøkkenviften direkte i koketoppen. Dette har blitt stadig mer populært de siste årene og nå er dette en vanlig funksjon å finne i moderne kjøkken. La oss sammen utforske hvordan benkeventilasjon fungerer, spesielt for deg som kanskje ikke er helt kjent med begrepet enda.
Prinsippet bak benkeventilasjon og downdraft
Damp og vanndamp, skapt ved matlaging, stiger oppover med en hastighet på opptil én meter per sekund. BORA har utviklet en teknologi som gjør at man fanger dampen før den stiger opp. Denne funksjonen er kjent som kryssstrømsug og er spesielt utviklet for å være kraftigere enn den hastigheten dampen normalt stiger med. Det betyr at selv før dampen rekker å stige opp fra kokeplaten, blir den trukket ned i ventilatoren.
Dette systemet sikrer at matos, fett og damp raskt og effektivt fjernes direkte ved kokeområdet, noe som bidrar til et renere og mer behagelig kjøkkenmiljø. Ved å fange opp dampen så snart den oppstår, forhindrer BORAs koketopper spredning av matlukt i resten av hjemmet og bidrar til å opprettholde god luftkvalitet på kjøkkenet. Dette er spesielt nyttig i åpne planløsninger eller mindre rom, hvor lukter lett kan spre seg og bli hengende i luften.
I tillegg til fordelene med renere luft, BORAs benkeventilator til å bevare kjøkkenets estetikk og reduserer behovet for hyppig rengjøring av kjøkkenets overflater og ventilasjonssystem. Med BORA er matlagingen ikke bare en nytelse, men også et bidrag til et sunnere og mer innbydende kjøkkenmiljø.
BORA har også investert i omfattende forskning og utvikling, resulterende i over 60 patenter innen luftteknologi som er integrert i koketoppene. Disse teknologiene har et mål: å sikre at luften trekkes ned og ut på mest mulig effektiv måte.
Tekniske fordeler
BORA benytter seg av laminære luftstrømmer, et begrep som stammer fra det latinske ordet for lag eller strøm. Dette betyr at luftstrømmen beveger seg jevnt og glatt uten å skape turbulens. Dette resulterer i en svært effektiv og stillegående benkeventilasjon. Videre har BORA utviklet spesialiserte ventilasjonsrør kalt Ecotube, som har ca 20% mindre luftmotstand sammenlignet med andre rør på markedet.
Tradisjonelle kjøkkenhetter måler effekten i volumet av luft som flyttes gjennom ventilatoren, mens benkeventilasjon fokuserer på hastigheten av luftstrømmen som skapes. BORA har etter mange års forskning kommet til konklusjonen om at en effekt på 4 meter per sekund er ideelt for å sikre fullstendig rensing av luften uten at fettpartikler lekker ut i ventilasjonssystemet. I et rolig kjøkkenmiljø vil høyere hastighet enn dette lage mer støy, samt slippe fett- og luktpartikler lettere gjennom filterne.
Praktiske fordeler
Benkeventilasjon fra BORA har også den praktiske fordelen av å bevege mindre luft ut av rommet sammenlignet med tradisjonelle kjøkkenhetter. Dette skyldes at luftstrømmen begrenses til en høyde på kun 30 cm over platetoppen, i motsetning til tradisjonelle hetter som må dekke et større volum for å være effektive.
Selv store kjeler er ingen utfordring for BORA. Ved behov kan et lokk legges skrått over kjelen, og all dampen vil likevel bli effektivt trukket ned i ventilatoren. Dette gjør det mulig å lage mat som pinnekjøtt og fårikål uten at gjestene lukter matlukt før de setter seg til bords.
Benkeventilasjon fra BORA representerer fremtidens kjøkkeninnovasjon. Med fordeler som inkluderer; frisk luft under matlaging, stillegående drift, fri sikt uten en tradisjonell hette, enkel rengjøring og en cleanrate på 100%. Med bruk av førsteklasses materialer og muligheten til å integrere ventilasjonen i ethvert kjøkkendesign, setter BORA standarden for det moderne kjøkken.
Nysgjerrig på å se benkeventilasjon i aksjon? Besøk en av våre forhandlere over hele Norge for å oppleve BORA-teknologien selv.