Unngå matsvinn – smart oppbevaring av mat

Bilde av åpnede kjøleskap og fryseskap i en BORA Cool side by side løsning

Ferske råvarer er en verdifull luksus. Derfor er det viktig å oppbevare maten på rett plass i kjøleskapet. På den måten trenger vi ikke å kjøpe eller kaste så mye mat. Dermed sparer vi både penger – og vi sparer verden for matavfall. Her får du konkrete tips til å unngå matsvinn og til smart oppbevaring av mat.

HVORDAN OPPBEVARE MAT FOR Å HOLDE DEN FERSK?

I denne artikkelen vil vi blant annet komme inn på:

  • I hvilken del av kjøleskapet bør du ha ost, pølse, smør, frukt og grønnsaker osv.?
  • Hva hører hjemme i kjøleskapet og hva gjør det ikke?

unngå matsvinn - smart oppbevaring av mat

Oppbevaring av frukt og grønt

Ikke alle typer frukt og grønnsaker liker samme temperatur. Faktisk er opprinnelsen til produktene med på å bestemme det beste stedet å lagre dem. Tropiske frukter som bananer og appelsiner foretrekker romtemperatur. Mens ulike matvarer kan oppbevares i ulike temperatursoner i kjøleskap eller fryser.

Hvor i kjøleskapet? Ulike temperatursoner

  • -18°C: Fryseren ideell for oppbevaring av frossen mat, iskrem og isbiter. Du kan også bruke den til å fryse ned rester slik at de holder seg lenger og kan spises senere. For å unngå fryseforbrenning og for å opprettholde kjølekjeden, tilbyr BORA kjøle- og frysesystemer Power Cool og Power Freeze-funksjoner.
  • Rundt 0°C: Den ideelle temperaturen for lett-bedervelige matvarer som fisk, kjøtt, sjømat og pølser . Disse bør oppbevares i BORA Fresh zero-rommet – den kjøligste delen av kjøleskapet. Du kan også forlenge holdbarheten til andre typer frukt, grønnsaker og meieriprodukter ved å oppbevare dem her.
  • Ca. 5°C: midt i kjøleskapet er riktig temperatur for meieriprodukter som yoghurt og ost osv. Det er også det beste stedet for kaker, ferdigmat og mat som skal tines. Åpnede matbokser og hermetisert eller hakket frukt trenger ikke å kjøles så mye. Disse er fine i den øvre delen av kjøleskapet ditt, som har en tendens til å være litt varmere.
  • Den varmeste delen av kjøleskapet er døren. Dette er et bra sted for oppbevaring av egg, smør, syltetøy, dressinger og mat på tube. Det er vanligvis en flaskehylle for oppbevaring av drikke i bunnen av kjøleskapsdøren.
  • Ikke i kjøleskap: Olivenolje, nøtter og honning osv. hører ikke hjemme i kjøleskapet. Det beste stedet å oppbevare ferskt brød er i en brødkasse. Mat som har lang holdbarhet kan oppbevares på et tørt og mørkt sted, for eksempel et godt ventilert spiskammer eller oppbevaringsskap med gjennomsnittstemperatur på 15 til 20°C.
Bilde av gule matvarer i kjøleskapet BORA Cool - unngå matsvinn - smart oppbevaring av mat

Unngå matsvinn – smart oppbevaring av mat

 

Kjøkkenet i seg selv er egentlig ikke det beste stedet å lagre mat – bortsett fra i kjøleskap og fryser, da. Dette skyldes den forholdsvis høye temperaturen på kjøkkenet på grunn av matlaging. Hvis mulig, bør du kun ha mat som skal spises ganske snart på kjøkkenet. Når du planlegger hus og kjøkken, er det fornuftig å justere plasseringen av kjøkkenet mot øst eller nord, slik at det ikke varmes opp så mye av solen.

Tips: Hvis du har varme matrester, er det best å kjøle dem helt ned før du legger dem i kjøleskapet i en lufttett oppbevaringsboks.

 

Hvor lenge kan du lagre frukt og grønt i kjøleskapet?

Hvor lenge frukt og grønnsaker varer avhenger av hvor ferske de var da du kjøpte dem. Med BORA kjøle- og frysesystemer kan du forlenge holdbarheten betraktelig takket være den nøyaktig justerbare temperaturen og BORA Fresh zero-rommet.

For eksempel varer kiwi i opptil 48 dager lenger, epler og gulrøtter i rundt 40 dager lenger, kål opptil 12 dager lenger og salat opptil 11 dager lenger i kjøleskapet BORA Cool.

Du finner en liste med nøyaktig holdbarhet til ulike matvarer i BORA kjøle- og fryseanlegg her.

Tabell for smart oppbevaring av mat - holdbarhet

Hva er de forskjellige områdene og temperatursonene i kjøleskap og frysere?

Her skal vi se på områdene og temperatursonene til BORA kjøle- og fryseskap. Fra bunn til topp, noe som mer eller mindre tilsvarer «kaldt» til «varmt».

Temperaturen i BORA Fresh zero-rommet er rundt 0°C. Forholdene er ideelle for oppbevaring av sensitiv mat som frukt og grønnsaker. De øvre skuffene har fuktighetskontrolldeksel som sikrer ideell luftfuktighet.

Andre sensitive, emballerte matvarer som kjøtt eller fersk melk kan også kjøles i BORA Fresh zero-avdelingen. Slik mat bør ideelt sett plasseres i det nederste brette som ikke har fuktighetskontroll. Optimal lagring holder maten fersk så lenge som mulig og sørger for at maten beholder verdifulle vitaminer og mineraler.

I kjøleseksjonen, som ligger mellom BORA Fresh zero-seksjonen og skapets 4-stjerners fryseseksjon, øker temperaturen jo lenger opp i skapet du kommer. Klimasonene i skapet holdes adskilt med såkalte multi-pad-skiller.

Lagre kjøtt, pølse, fisk og meieriprodukter i bunnen. Over dette kan du beholde tilberedte/kokte retter, mat som skal tines/tines og ost (til modning). I den øvre delen kan du beholde syltetøy, hermetisert eller oppkuttet frukt. Spesialfunksjoner, som Power Cool, Party og Eco, muliggjør situasjonsspesifikke endringer i kjøleforholdene i en viss tidsperiode.

Fresh zero kjøleskapet BORA Cool - unngå matsvinn - smart oppbevaring av mat

 

BORA Cool – kjøle-, kombi- og fryse-skap

Dørområdene til kjøleskapet er gjerne litt varmere enn resten av kjøleskapet. BORA Cool har unike oppbevaringshyller for hermetikk, krukker, tuber, drikke og mat som er egnet for direkte konsum. Som for eksempel smørbart smør, perfekt modnet ost eller egg etc. Melk kan også trygt lagres her.

Konveksjonskjølingen i BORA kjøleanlegg sørger for optimal luftsirkulasjon i interiøret slik at temperaturene alltid holder seg stabile i alle områder.

Temperaturen i det 4-stjerners fryseseksjonen til BORA Cool-kjøleskapet er minst -18°C. Ved denne lave temperaturen kan holdbarheten til ferske matvarer forlenges med flere måneder. Takket være vår No Frost-teknologi, som regulerer luftfuktigheten i frysedelen, unngås fryseforbrenning. Dette skjer når maten tørker ut fordi fuktighet har blitt fjernet fra den.

 

BORAs No Frost-teknologi

BORAs No Frost-teknologi forhindrer også fryseforbrenning og uønsket oppbygging av is i fryserommet til BORA Freeze-fryseren og fryserommene til BORA Cool-kjøle- og fryseskapene.
Fryseskuffene er designet for maksimal utnyttelse av volumet, slik at større mengder kan fryses. De tre øverste nivåene i fryseseksjonen er utformet som åpne uttrekkbare hyller. Her kan du fryse ned mat som skal være synlig ved første øyekast og så lett å fjerne som mulig. Vil du ikke at iskremkaken til dessert på neste fest skal bli klemt når du tar den ut? De åpne uttrekkbare hyllene er den perfekte måten å oppbevare maten trygt og enkelt fjerne. Her kan du også stable mat lagvis for å spare plass.

Fryseren BORA Freeze er enkel og intuitiv å betjene via et display. Spesialfunksjoner, som Power Cool, Party og Eco, muliggjør situasjonsspesifikke endringer i fryseforholdene i en viss tidsperiode.

Les mer om den rette måten å fryse mat på her

Bilde av solbær og rips - illustrerer artikkel om Fresh zero kjøleskapet BORA Cool - unngå matsvinn - smart oppbevaring av mat

Unngå matsvinn – smart oppbevaring av mat

Å oppbevare maten riktig er avgjørende hvis du vil at den skal holde seg fersk så lenge som mulig.

Følgende scenario ringer sannsynligvis en bjelle: du går på shopping mens du føler deg sulten og ender opp med å kjøpe mer enn du hadde tenkt. Når du kommer hjem legger du innkjøpene dine i kjøleskapet, fryseren og pantryet, men du må kaste de første varene etter bare et par dager fordi du har glemt dem og de er ikke gode lenger.

Innkjøpet går effektivt hånd i hånd med riktig matoppbevaring. Og dersom du ønsker å håndtere mat så bærekraftig som mulig kjøper du inn akkurat det du trenger. .

Fra planlegging og shopping til riktig matoppbevaring

For å forhindre dårlige kjøp – og dermed matsvinn – anbefaler vi å lage en ukentlig måltidsplan. Hvilke retter vil du lage den kommende uken? Ta en titt gjennom kjøleskapet eller fryseren for å se hvilke ingredienser du allerede har på lager. Se etter oppskrifter som bruker maten som snart må tilberedes – eller bruk fantasien! Skriv deretter en handleliste som kun inneholder de spesifikke produktene du faktisk trenger.

Forsøk å kjøpe akkurat NOK – da slipper du glemte rester i kjøleskapet. Legg varene på en fornuftig måte i veskene og kurvene dine – all sensitiv mat må gå øverst, ellers kan de få blåmerker eller sprekke, noe som gjør at de ødelegges raskere. Kanskje du bør ha en kjølebag for hånden i varmt vær. Dette bidrar til å opprettholde matens temperatur, noe som også har en effekt på holdbarheten.

Når du kommer hjem, rydd maten unna så snart som mulig. Prioriter maten som skal i fryseren og kjøleskapet, og oppbevar de andre varene på et mørkt, tørt sted, for eksempel et pantry eller oppbevaringsskap. Det er verdt å fjerne noen matvarer fra industriemballasjen og legge dem i BORA Cool-tilbehør, for eksempel oppbevaringsbokser eller sorteringsbaljer.

 

Har du matrester – spis opp maten – få tips til å bruk av matrester her!

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: