FAQ om BORA benkeventilator

FAQ – Frequently asked questions. Ofte stilte spørsmål om BORA. Finn svaret på ditt spørsmål her!

Vi får en del spørsmål i forbindelse med BORA. Men det er ikke så rart. BORA Benkeventilasjon er et nytt og innovativt produkt, så det er ikke så rart at det stilles mange spørsmål. Her er en samling FAQ om BORA:

Håper du finner svar på DITT spørsmål her. Ellers må du ikke nøle med å kontakte oss!

Klikk på +tegnet ved hvert spørsmål for å se svaret!

Ørjan Johannessen vant Bocuse d’Or 2015. Odd Ivar Solvold, 3 x Norgesmester og Ørjans coach. Begge har BORA på sitt eget kjøkken.

BORA Downdraft benkeventilator koketoppavtrekk

Det er enkle fysiske prinsipper som ligger bak en benkeventilator. Nemlig at damp stiger med 1 meter/sekund. BORAs downdraft trekker dampen ned med en hastighet på 4 meter/sekund.

BORAs avtrekksvifte genererer en horisontal luftstrøm som tar med seg 100 prosent av dampen fra kjeler og panner. Fett og os trekkes ned direkte der det oppstår.

Dette hindrer varm, fettet damp og ubehagelig odør i å spre seg i rommet, slik tilfellet er med tradisjonelle avtrekkshetter som skal trekke damp, fett og os en hel meter opp i luften før det fanges opp.

Bak BORA benkeventilasjon ligger det over 60 patenter og 10 år med forskning og optimalisering på ventilasjonsteknikk.  For å skape et så effektivt og stillegående produkt som mulig jobbes det kontinuerlig med perfeksjonering, forskning og luftteknikk.

Les mer om luftens hastighet i BORA Downdraft her! Og mer om hvordan virker benkeventilasjon her!

Et vanlig FAQ om BORA som vi skal forsøke å gi et kort svar på her. Klikk gjerne på produktet for mer utfyllende informasjon!

BORA Professional er den største modellen og tross navnet er den beregnet for private hjem. Den er ekstra dyp og med markedets største kokesoner 540 mm x 370 mm. Du får mer plass til matlaging. Induksjonsplatene og den integrerte viften styres med solide knotter på frontpanelet og ikke toutch oppå selve platen. Knottene har berøringsbetjening  for avanserte innstillinger. BORA Professional benkeventilator er meget fleksibel og individuell da du kan velge mellom et stort utvalg ulike platetopper og motorkomponenter.

BORA Classic 2.0 benkeventilator har en standard dybde på 515 mm og styres ved hjelp av touch-panel rett på platetoppen. BORA Classic avtrekkssystem går gjennom et flatt og optimalisert BORA-rørsystem med integrert lyddemper ned til motoren som sitter i sokkelen. BORA Classic benkeventilator sitter helt flush i benken og er også meget fleksibelt og individuelt med valg av størrelse og flere ulike platetopper.

BORA X Pure benkeventilator er en kompakt enhet – Plug’n’cook – og har i likhet med Professional markedets største kokesoner – som kan kobles sammen.  En stor platetopp med fire induksjonskokesoner og et avtrekk i midten. Den intuitive touch-betjeningen er unik i markedet og meget brukervennlig. Panelet sitter i midten av platetoppen – under ventilatoren. Dermed stjeler det ikke plass fra kokesonene. 515 x 830 mm i utskjæringsmål.

BORA Pure bemkeventilator er også en kompakt enhet med 4 kokesoner og avtrekk i midten. Platetoppen og sonene er noe mindre enn på X Pure, men viftefunksjonen er like effektiv som alle BORAs modeller. BORA Pure ble i 2019 kåret til TESTVINNER i det norske markedet ut fra en helhetsvurdering av effektivitet og pris. En prisgunstig modell som har blitt et flaggskip for BORA.

Her kan du lese hva som er unikt med alle BORA benkeventilatorene som alle kan kobles til enten utluft eller kullfilter, alle er stillegående og har den unike BORA-teknologien som gjør dem til markedets mest effektive kjøkkenvifter.

For å kunne sammenligne resultatene for ulike avtrekkssystemer på en objektiv måte ble Cleanrate metoden utviklet.
100 % i Cleanrate betyr at det blir som å lage mat i fri luft.
BORA fjerner matosen der den oppstår og derfor har BORA en Cleanrate på 100 % – et resultat konvensjonelle avtrekksvifter bare kan drømme om.

Opplev matlaging i frisk luft du også. Se og opplev BORA hos en forhandler nær deg!

Et skikkelig FAQ om BORA – og det vi hører oftest.
Og her er svaret: AlleBORA benkeventilatorer er bygget slik at det ikke er noe problem om det skulle koke over, eller om man skulle være uheldig å velte grøtkjelen oppi viften.

Alle BORA benkeventilator-modellene er bygget slik at væsken ikke når ut i ventilasjonsrør eller motor. Pure- og Basic-enhetene kan romme over 3 liter væske – som enkelt kan tømmes ut og rengjøres.

BORA har dessuten markedets enkleste rengjøring av kjøkkenvifte  – se film under. Du napper løse deler ut og setter dem i oppvaskmaskinen – og tørker resten med en fuktig klut. Ferdig!

Fordi fettfilter og rister er laget av rent rustfritt stål, vil de kunne vaskes om og om igjen uten å korrodere eller slites.

Altså – overkoking eller søl – ingen problem – se vår amatørvideo og les gjerne en mer utfyllende forklaring på hva som skjer dersom det koker over på en BORA benkeventilator – her!

Svært enkel rengjøring av BORA kjøkkenvifte:

Mange spør hvordan damp kan trekkes ned fra høye kjeler…

Er kjelen over 25 cm høy så anbefaler å bruke et lokk på kjelen som åpnes på skrå, mot viften, med en sleiv eller lignende.Se filmen som er tatt opp på vårt showroom på Skøyen i Oslo:

Hvor blir det av dampen og fuktigheten som trekkes ned i en BORA benkeventilator?

Fuktigheten ledes ut, gjennom ventilasjonsrør der hvor det er utluft.

BORA benkeventilatorer med kullfilter har en automatisk og lydløs after-run-funksjon som resirkulerer luften etter at koketiden er ferdig. I løpet av denne after-run-perioden (15 minutter) vil fuktigheten rundt koketopp og i rommet være tilbake til utgangspunktet.

Les mer om fuktighet her!

Test av fuktighet beskrives i filmen:

Generelt mister du veldig lite plass. En BORA vifte opptar adskillig mindre plass i skapene enn en tradisjonell gammeldags kjøkkenhette.

Plassbehovet til en BORA variere fra modell til modell og om du skal ha utluft eller kullfilter.

Vår kompakte modell, Bora basic bygger kun 19,2 cm under selve platetoppen. Så her mister du ingen plass overhodet. Og når vi først snakker om «over hodet» – med en BORA kan du ha hva du vil over hodet – eller ingenting. Fordi du ikke trenger kjøkkenhetta!

Den største modellen vil oppta litt plass i bak-kant av benkeskapene dine. Men fordi selve koketoppen – og dermed kokesonene – er så store, anbefaler vi å bruke ekstra benkedybde. Dermed vil utluftingsrør – eller kullfilter – komme bak skuffer og skap og du vil heller ikke her miste oppbevaringsplass.

BORA Basic - ikke bare har denne benkeventilatoren markedets største induksjons-kokesoner. Du mister heller ingen plass under benken.

BORA Basic – ikke bare har denne benkeventilatoren markedets største induksjons-kokesoner. Du mister heller ingen plass under benken.

Dette er et populært FAQ om BORA – og svaret er Ja!
Fordi det er så mange valgmuligheter og modeller finnes det en BORA for ethvert kjøkken!

På alle modellene kan du velge utluft via ventilasjonskanaler eller om du vil ha kullfilter som renser og resirkulerer luften via topp kvalitet kullfilter.

Enten du planlegger helt nytt kjøkken eller bare skal bytte ut koketopp og kjøkkenhette. BORA benkeventialtor produserer egne ventilasjonsrør og ventilasjonskanaler – som er markedets “raskeste rør”. Dette sikrer optimal effekt og at du får EN leveranse – koketopp, ventilator og rørkanaler i en leveranse.

Du får hjelp til planlegging hos våre flinke kjøkkenforhandlere, så der er bare å ta kontakt! Vi, i Engebretsen AS, kan også hjelpe deg hvis du lurer på noe. Ta kontakt med oss!

 1. De største kokesoner (25-40% større enn de andre – opp til 23×23)
 2. Over 12 internasjonale design-priser
 3. Eneste leverandør med 100% fokus på benkeventilasjon –
 4. Den originale – 10 års teknologisk forsprang
 5. Over 63 patenter, blandt annet:
  1. Patentbeskyttet, to motors er turbulensfri
  2. Patentbeskyttet lufthastighetsteknologi
  3. Patentbeskyttet BORA ventilasjonsrørsystem (20% mer effektive)
  4. Enerett på markedets største induksjonsspoler
 1. Selges kun via kvalitets-forhandlere
 2. Best service – bransjens laveste feil-rate – færrest reklamasjoner
 3. Funksjonsgaranti (100% cleanrate) ved korrekt installasjon
 4. Tar minst plass under benken
 5. Eneste produkt med integrerte kullfilter – for “flytende” koketoppløsning

Gjenstander som faller ned i avtrekket lander i oppsamlingskaret og kan superenkelt bare plukkes opp igjen. Helt enkelt bare å ta dem ut. Et solid fettfilter i rustfritt stål forhindrer gjenstander i å bli dratt inn i ventilasjons-rørene.

Vi vet at vi har markedets enkleste rengjøring av kjøkkenvifte!

Så enkelt at det blir ukentlig rutine.

Her ser du hvor enkelt det er å rengjøre ALLE BORA benkeventilatorer:

Hvor mye støy lager en BORA avtrekksvifte (forutsatt korrekt montering)?
I motsetning til vanlige avtrekkshetter, som har støybelastningen i hodehøyde, har BORA to fordeler:
1. BORA benkeventilator er ekstremt støysvak og skaper mindre støy enn en biff som steker.
2. Den lyden som oppstår har større avstand til våre ører enn på vanlige hetter.

Hva er en støysvak kjøkkenvifte?

Du får BORA fra våre sertifiserte forhandlere over hele Skandinavia – kjøkkenbutikker, møbelsnekkere og møbelforretninger.
Vi er opptatt av at du skal få den aller beste løsningen og servicen og selger derfor ikke BORA via useriøse web-butikker.

Hos våre forhandlere kan du se BORA benkeventilator i aksjon på ekte og du får hjelp og svar på alle spørsmål. De er sertifisert til å hjelpe det med kjøkkenplanlegging som inkluderer BORA kjøkkenavtrekk.

Finn din forhandler her!

For BORA Basic må underskapet være 800 mm bredt.
For BORA Basic Exclusive BFIA/BFIU må underskapet være 900 mm bredt.
På BORA Classic og BORA Professional avhenger bredden av plassering og antall platetopper og avtrekk.
Ved en standardplassering av to platetopper og ett avtrekk må benkeskapet ha en bredde på 900 mm
Ved tre platetopper og to avtrekk kreves det en bredde på 1 400 mm. Du kan sette sammen en frontplate og flere underskap etter behov.

Fra den forreste kanten på frontplaten må benkeplaten være minst 600 mm dyp for å kunne montere BORA Basic modellene samt BORA Classic.
Monteringsdybden til BORA Professional varierer avhengig av monteringssituasjonen. Det kreves en minimumsdybde på 650 mm.
Alle mål gjelder pluss overskytende kant på benkeplaten, hvis den har det.

Alle BORA avtrekkssystemene krever en benkeplate med en tykkelse på mellom 10 og 40 mm, inklusive festemateriale. Ved tykkere benkeplater må festemateriale avstemmes tilsvarende.

Ja i høyeste grad. Du mister fra ingen til veldig lite plass i benkeskapet – avhengig av modell og utluft/kullfilter.

Vi anbefaler ikke dette da det vanskeliggjør teknisk service på koketoppen. Vi anbefaler å plassere stekeovn i et evt høyskap så du slipper å bøye deg når du tar maten ut og inn av ovnen.

______________

Alle modellene kan selvsagt planlimes eller nedfelles – og teknisk montering og eksempeltegninger finner du her:

Mange spør oss om rengjøring av glasskeramiske koketopper. Og særlig hvis noen har svidd seg mellom kjelen og platen.

BORAs koketopper produseres av Schott Ceran – de har laget en brosjyre som du kan se her:

PDF – rengjøring av glasskeramiske koketopper.

Med alle BORAer følger det med en skrape som kan benyttes til rengjøring. Den er svært effektiv og skånsom for koketoppen og brukes hvis du har gjenstridige og fastsvidde flekker.

Ellers holder det med vanlig såpe og vann.

I dagligvarebutikker får du også kjøpe midler som er laget spesielt for glasskeramiske koketopper.

Lykke til!

faq-om-bora-f-svar-p-dine-sprsml-om-bora-her-engebretsen-as