Rengjøring av induksjonskomfyr og glasskeramiske koketopper

rengjøring av induskjonskomfyr - bilde av melk som koker over

Vi får mange spørsmål om rengjøring av induksjonskomfyr og BORA glasskeramiske koketopper. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du best mulig kan bevare en vakker overflate på din induksjonstopp – i årevis fremover. Når det gjelder ventilatordelen på BORA benkeventilator, så rengjøres den svært enkelt – og det beskrives her! 

 

Rengjøring av induksjonskomfyr

Så til rengjøring av induksjonskomfyr – overflaten på induksjonstoppen: Vi foretrekker faktisk å kalle det for skjønnhetstips for induksjonskomfyrer:

Vi vil ikke gå så langt som å si at rengjøringen er like morsom som matlagingen på BORA induksjonskomfyr. Men du kan være trygg på at det er en enkel sak å rengjøre våre glasskeramiske koketopper på en effektiv og god måte. Hvis du følger våre anvisninger vil du knapt bruke hverken tid eller krefter på å sikre at din induksjonstopp holder seg som ny i mange år fremover.

Vi deler også noen generelle tips om induksjon og hva du absolutt IKKE må gjøre.

BORA benkenventilator induksjonstopp

Overflaten på BORA downdraft induksjonstopper og glasskeramiske topper er ikke forskjellige fra andre induksjonstopper. Den eneste forskjellen er den integrerte ventilatoren i koketoppen, som jo er en stor fordel – men det skal vi ikke snakke om her… Bortsett fra å raskt nevne den fordelen som har med rengjøring av overflaten å gjøre: BORA trekker nemlig avfallsstoffer som fett og steke-partikler effektivt ned i ventilatoren, slik at det faktisk ikke blir så mye smuss på selve overflaten.

Overflaten på BORA koketopp er altså lik alle andre høykvalitets glasskeramiske induksjonstopper av merkene Schott Ceran® eller EuroKera .

SCHOTT CERAN® og EuroKera

Hos BORA bruker vi kun de beste materialene i alle komponenter. Glassoverflaten er intet unntak og her brukes SCHOTT CERAN® eller EuroKera  – kvalitetsmerker begge to. Deres glasskeramiske materiale er kjent for å være lettere å rengjøre enn nesten noe annet materiale. Her får du tips til rengjøringen – våre skjønnhetstips for ditt kjøkken.

Regel nr 1 – og det aller viktigste:

Matrester og søl må fjernes – så tørk av mellom hver bruk.

Å vaske etter hver bruk er jo en god og selvskreven regel på alle overflater på et kjøkken. Når det gjelder overflaten på koketoppen er poenget at ingenting skal får anledning til å svi seg fast i glasset neste gang du bruker koketoppen. Fjerner du smuss med det samme, holder det at du bruker en fuktig klut eller et helt vanlig glassrengjøringsmiddel hver gang du rengjør.

Tips: Vil du ha ekstra shiny induksjonstopp? En bitteliten skvett med vodka på et lite papir gjør susen som siste finish!

 

Hvis uhellet er ute og du har fått svidde rester

Men hva gjør du dersom du har vært uheldig? Det skjer jo at noe kan koke over. Eller at noen i familien har brukt koketoppen uten å fjerne gamle rester eller søl? Ikke fortvil. Det finnes mange alternative måter å rengjøre dette på:

 1. Det første du kan gjøre er å bløtlegge restene – hell over litt vann og et mildt vaskemiddel, men vent til toppen er avkjølt.
 2. Dekk gjerne over med et klede eller papir og vent i 15-20 minutter – og tørk av med en klut.
 3. Det finnes egne vaskemidler for glasskeramiske koketopper. Disse kan også brukes etter anvisning på pakken.

Alternative tips

På nettet finner du mange andre litt mer alternative tips for rengjøring av induksjonskomfyr og keramiske overflater. Disse kan du forsøke på egen risiko. Et tips vi har prøvd og kan anbefale er å fukte toppen med vann og drysse over et lag med bakepulver for så å dekke det hele med fuktig klede. Etter 15-20 minutter skal bakepulveret ha løst opp de vanskelige restene slik at de enkelt lar seg tørke bort med en fuktig klut.

Vodka

Har du en skvett vodka så kan du forsøke å vaske vekk fastbrente rester med det. Pass på å skylle godt med vann etterpå!

 

Dette må du IKKE gjøre på din induksjonskomfyr:

 1. Du må aldri bruke stålull! Det vil gi striper og varige små riper i glasset på platetoppen.
 2. Ikke bruk kraftige rengjøringsmidler som ovnsrens, ovnsspray eller flekkfjerningsmidler.
 3. Unngå bruk av slipende midler – skurekrem eller grovt utstyr som gryteskrubb etc.
 4. Unngå plast, tinnfolie i nærheten av overflaten hvis den er varm. Det er uheldig hvis disse materialene smelter seg fast i overflaten – slik det er med alle varmekilder.
 5. Ved søl sukker eller sukkerholdig mat, tørk av umiddelbart.

 

Som vi sa innledningsvis:

Tørk alltid av platetoppen etter hver bruk – da unngår du fastsvidde rester og rengjøring av induksjonskomfyren blir mye enklere!

Så enkelt rengjør du ventilatoren til BORA downdraft:

 

 

 

Litt mer om kokeoverflater fra SCHOTT CERAN®

 • Enkel å rengjøre
 • Uovertruffen holdbarhet
 • Lang levetid
 • Sikkerhet
 • Svært energieffektiv
 • Riktig løsning for alle oppvarmings teknologier: CERAN® for induksjon, keramisk og gass
 • Patentert miljøvennlig produksjonsprosess – uten bruk av giftige stoffer og tungmetaller som arsen eller antimon.

Andre nyttige tips for induksjonskomfyr

 • Bruk kokekar med glatte undersider for å forhindre at de skraper på den glasskeramiske platetoppen
 • Løft kokekaret når du flytter dem rundt på koketoppen – for å unngå riper.

 

Lurer du på hva som er forskjellen mellom induksjon og keramisk topp? Les mer her! 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

Til slutt lurer du kanskje på hva som skjer dersom det koker over på en BORA downdraft? Her kan du se svaret!