Induksjonstopp vs. keramisk topp: Hva er forskjellen?

Du har kanskje sammenlignet priser? Og lurt på hvorfor du må betale mer for en induksjonstopp enn for en keramisk topp?

De ser jo ganske like ut?

Induksjonstopp vs. keramisk topp: Hva er forskjellen? I denne artikkelen får du svar.

Bilde av beige kjøkken med mann som snakker i telefonen men det koker på komfyren BORA_X-Pure_PUXU_PUXA_benkeventilator downdraft Induksjonstopp vs. keramisk topp: Hva er forskjellen?

Litt om BORA først

Vi i Engebretsen selger BORA koketopper med innebygget ventilasjon. Det vil si at dampen trekkes ned, rett fra der den oppstår. Slik som på bildet. BORA har flere varianter av induksjonstopper og keramiske topper i sortimentet.

Fra Best-i-test Bora Pure induksjonstopp med integrert avtrekksvifte til mer eksklusive og sonefrie induksjonsplater i testvinneren BORA X Pure. På modellene BORA Claasic 2.0 og BORA Professional kan du velge blant ulike induksjonstopper, teppanyaki eller gass. Ja, til og med induksjonstopper som er spesialdesignet for wok.

Designmessig er induksjons- og keramiske koketopper ganske like. De er begge kvalitetsprodukter. Det er teknologien bak som er veldig ulik. Og det er viktig å vite forskjellene.

Hovedforskjell induksjon og keramisk: Hvordan de lager varme

Keramiske topper varmes av et varmeelement. Dette er gjerne en metallkveil under en herdet glasskeramikkplate. Elementet blir varmet opp til ønsket temperatur. Varmen sprer seg til den keramiske overflaten. Denne vil igjen varme kjelen eller stekepannen. Dette varmeelementet vil gå av og på under bruk. Noe som gjør varmereguleringen litt tregere og mindre presis enn ved induksjon.

Induksjonstopper har kraftige, høyfrekvente elektromagneter i stedet for oppvarmede metallkveiler. Disse magnetene genererer et magnetisk felt som varmer opp kjelen og ikke selve platetoppen.

Induksjon er mer energieffektivt. Dette fordi du bare varmer pannen og ikke luften rundt eller platetoppen. Induksjonstopper forblir kjøligere under kokeprosessen. Den mister også varme raskere når de slås av.

Ja – selve induksjonskoketoppen vil bli litt varm. Men den varmen er restvarme fra stekepannen eller kjelen.

Bilde av en koketopp sett ovenfra og en åpen skuff under BORA X Pure benkeventilator - maks plass i skap og skuffer

BORA X Pure – fleksible og brobare induksjonsplater med integrert avtrekk. Effektiv og meget støysvakt.

Bora har både induksjonskoketopper og det som kalles hyperkeramiske koketopper i sine benkeventilatorer.
Hyperkeramikk leder varme mer effektiv enn vanlig keramikk, men induksjon vil fremdeles være best hva gjelder varmeregulering.

 

Kontroll og varmeregulering

De ulike koketoppene er ganske like. Barnesikring, timere og pauseknapper er ofte standard. Designmessig er det også liten forskjell.

Men når du vurderer induksjonstopp vs. keramisk topp er det likevel en signifikant forskjell:

Induksjonstopper gir mer kontroll i varmebehandlingen. Fordi de svarer på endringer i innstillingene på et øyeblikk. De blir raskere varme og avkjøles også raskere. Når det gjelder hurtig oppvarming og avkjøling, ligner induksjon veldig på å koke med gass.

Keramiske platetopper trenger tid til å varme opp, noe som kan gi deg utfordringer med noen oppskrifter.

Induksjonstoppen gir bedre sikkerhet

Du skal lete lenge for å finne en koketopp som ikke har indikatorlys for når platene er varme. Fordelen med en induksjonstopp er at overflaten rett og slett ikke blir like varm som en keramisk topp.

Faktisk blir keramiske topper 4 til 5 ganger varmere enn en induksjonstopp. Følgelig verdt å tenke på om du har barn i huset.

en flat koketopp gjør kjøkkenet litt lekrere

 

Induksjon gir raskere matlaging

Keramiske koketopper kan ikke konkurrere med induksjon på hvor raskt de blir varme. Varmeelementet i keramiske topper bruker tid på å komme opp i riktig temperatur. I tillegg går mye av varmen tapt under overføringen mellom keramisk platetopp og kokekar.

Det magnetiske feltet som skaper energi ved induksjon gir varme umiddelbart. Koketiden blir dermed kraftig redusert. I tillegg går ikke varme tapt i koketoppen eller den omkringliggende luften. Tilsvarende vil maten avkjøles raskere hvis du skrur varmen ned.

Keramiske koketopper er litt verre å vaske

De fleste koketopper har digitale display og er helt flate. Det gjør dem veldig enkle å vaske. Men siden keramiske topper blir varme i overflaten, kan matsøl lettere brenne seg fast. Derfor bør du være litt raskere med kluten på en keramisk koketopp enn på en induksjonsovn. Gode tips til rengjøring av induksjon- og glasskeramiske topper får du her!

Induksjon krever spesielle kjeler og stekepanner

Vær oppmerksom på at dersom du velger en induksjonstopp så kan du måtte erstatte noen av dine eksisterende gryter og kjeler. Dette kan du raskt sjekke ved å plassere en magnet på undersiden av kjelene dine. Dersom magneten fester seg går det fint å bruke dem på induksjon. Støpejern fungerer for eksempel utmerket.

Keramiske topper gir best resultater når det brukes sammen med flatbunnet kokekar. Dette øker kontaktflaten mellom kjelen og den varme platen og reduserer varmetap.

NB: Det kan alltid være smart å investere i nye kjeler og stekepanner. Det har skjedd mye på den fronten de siste årene både hva gjelder energieffektivitet og vedlikehold.

En induksjonstopp koster mer – på kort sikt

Kvalitet koster. Derfor vil en god induksjonstopp koste mer enn en keramisk topp.

Fordelen med induksjon er at du sparer strøm. Dette fordi varmeteknologien er mer effektiv og du trenger kortere koketid. Men hvor mye du sparer avhenger jo selvsagt av hvor mye mat du lager. Det vil også spille inn hva slags mat du lager, hvor ofte og en rekke andre faktorer.

Uansett hva du velger finner du koketopper av ypperste kvalitet og design fra Bora hos våre forhandlere.

 

Du er velkommen til å prøve selv i vårt showrom!

Og til siste viser vi en film som illustrerer litt hvor smart induskjonkokeplater egentlig er! Med induksjon er det kokekaret som blir varmt – ikke selve platen.

Tips!

Når du skal investere i ny koketopp kan det være lurt å se hvor kontrollpanelet sitter. Mange koketopper har touchpanelet i nærheten av selve kokesonen. Dette medfører at du ofte drar kjeler og panner borti touchpanelet. Som et resultat av dette vil kanskje koketoppen pipe og platene skru seg av.  Følgelig oppleves selve kokesonen også som begrenset i størrelse.

Hos BORA sitter kontrollpanelet rett under den integrerte viften. Dermed slipper du denne problematikken! Samtidig kan du bruke hele sonen til gryter og kjeler i stedet.

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.