Bora Professional downdraft film - Hvordan virker benkeventilasjon?

Noen ord om sammenligning av effektivitet på downdraft og konvensjonelle kjøkkenhette-systemer og litt om den berømte BORA effektivitet.

EU normer for downdraft-effektivitet

BORAs benkeventilator er basert på en lufthastighetsteknologi ~ den laminære luftstrøm. BORA er ikke basert på volumteknologi (m3) som brukes av tradisjonelle kjøkkenhetter.

Pr i dag finnes det derfor heller ingen EU normer for produktområdet benkeventilasjon. Vi har altså med en ny teknologi å gjøre.

BORA deltar i et europeisk utvalg som arbeider med å få innført en måling av teknologien i byggereglementer på europeisk plan.

Samtidig motarbeides dette også fordi downdraft-teknologien er vesentlig mer effektiv enn konvensjonelle avtrekks-teknologier. Dette vil på sikt endre markedet markant og det er det ikke alle som liker. Vi spår at den konvensjonelle kjøkkenhetten kun vil være å finne i det absolutte lavprissegmentet om ca. 5-7 år. Funksjonaliteten ~ eller mangel på denne ~ gjør at avtrekkshetten ikke lenger vil ha en berettigelse i markedet. I tillegg gir den gammeldagse avtrekkshetten begrensninger for moderne kjøkkendesign. En trend med åpne og sosiale kjøkken.

Der hvor BORA får lov til å delta i tester av downdraft vinner BORA gang på gang

Noen tall som underbygger dette:

De beste konvensjonelle kjøkkenhettene/takviftene har en effekt på maximalt 60-80% på mat-os og damp. Enda mindre effekt har de på fett som er tyngre enn damp og os. De tradisjonelle kubikkmålingene forutsetter dessuten at fettfilterne rengjøres etter forskriftene. Skjer det, tror du? Effekten måles ofte i mengden av m3 luft som ventilatoren flytter per time, hvilket ofte er omkring 1000 m3.

BORAs downdraft teknologi 100% effekt på mat-os og lukt

Uavhengige tester fra et anerkjent dansk testlaboratorium viser at både BORA Pure downdraft (og dermed BORA X Pure og BORA S Pure) og BORA Classic 2.0 har et osoppfang på hele 99,7%. Også på lavt nivå viste BORA effektivitet som var helt eventyrlig og unik.

Testen viser også at BORA flytter mindre volum med luft og er dermed svært energi-økonomisk også. BORA Professional fikk hele 99,8% osoppfangseffekt i testen. Se testen her!

Ved korrekt montering garanterer BORA downdraft-teknologi altså nær 100% effekt på damp/os.  Dette ved en effekt på max 612 m3 avtrekk i timen.  Det vil si at du i tillegg til bedre effekt også oppnår en energibesparelse.

Damp stiger med 1 meter i sekundet og fett med 0,8 meter i sekundet.  Våre avtrekk trekker med 4,1 meter i sekundet, som igjen betyr at all damp trekkes vekk før det når 30 cm over benkehøyde.

En konvensjonell kjøkkenvifte vil typisk henge 50-60 cm over kokesonen. Det vil si at enhver trekk i rommet vil forstyrre dampen mens den stiger opp og flytte noe av den ut i rommet før den når frem til viften. Derfor har tradisjonelle, tak- og overskap-monterte vifter kun 60-80% effekt. Siden fett er tyngre enn vann, vil fettpartikler ofte falle ned før de når opp til kjøkkenhetten overhodet.

Det er vanlig å se at stekefett ligger i et relativt stort område rundt kokesonen, selv om man bruker konvensjonelle kjøkkenhetter. Dette slipper man ved downdraft. Fettet blir fjernet der det oppstår og havner i fettfilteret i benkeventilatoren. (Rengjøring: alle delene til BORA downdraft – også fettfilter – fjernes enkelt og rengjøres i oppvaskmaskinen.)

Null lukt med unik BORA effektivitet

Enda en effekt av BORA downdraft er at mat-lukt blir fjernet på samme måte som dampen – helt nede ved kokeplaten – der de oppstår. Hvilken konvensjonell kjøkkenhette kan garantere null matlukt – i hus – i hår – i klær?

BORA downdraft kan!

Bilde av BORA X Pure benkeventilator i profil som viser damp som forsvinner ned i avtrekksåpningen som sitter mellom kokesonene.

Sammenlign epler og appelsiner

Så tilbake til der vi startet – hvordan sammenligne effekten av de tradisjonelle og de nye downdraft-kjøkkenviftene?

Mange byggereglementer tar utgangspunkt i effektmåling basert på m3. Dermed er disse ~ som forklart lenger opp ~ ubrukelige i forhold til downdraft.  Det er som om man vil måle hvor mange kilometer en el-bil kjører på en liter bensin/diesel: det er umulig. Byggeforskriftene henger rett og slett ikke med i utviklingen.

Det jobbes iherdig med å lage en europeisk standard for dette. Samtidig er BORA ”first movers” med hele 10 års teknisk forsprang. Og fordi hele markedet nå kopierer BORAs teknologi tar det litt tid.

Se rapport fra et uavhengig dansk test-laboratorium her.

Af Carsten Sander | Sales Director Norway, Sweden & Denmark

Les intervju med skeptisk ventilasjonsekspert som ble BORA-fan!

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige BORA forhandlere over hele Norge:

Følg oss på instagram for mer informasjon og inspirasjon!

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.