BORA benkeventilator grunnlegger Willy Bruckbauer - historien bak BORA

KJØKKEN-VISJONÆREN OG HANS REVOLUSJON – Historien bak BORA

 

Dette er historien bak BORA . Og om en 6. generasjons snekkermester som fikk en idé som ingen trodde på, men ikke ga opp.

– BORA er en ung merkevare – bare fra 2007. Men i forhold til andre downdraftleverandører er BORA ikke så ung. BORA har et 10 år et langt forsprang. Andre downdraft-leverandører har såvidt kommet på markedet. Så BORAs tekniske forsprang gir seg store utslag i kvalitet og funksjon.

 

Foto: @bonum.no

Alt startet med en visjon og en ide

I sin hverdag som etterspurt snekker og kjøkken- designer var det en ting BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer stadig irriterte seg over: Det var den store og ruvende kjøkkenhetten. Uansett form og fasong var den alltid i veien. Den sperret utsikten og førte os og varme forbi ansiktet- I tillegg var den irriterende å stange hodet i. Han syns også at den var lite effektive og ødela både god design og romfølelse. Ingen av kjøkkenviftene som fantes på markedet tilfredsstilte hans krav til design og effektivitet.

 

Et kjøkken uten hette, uten matlukt, uten fett-os var hans visjon

Dermed fødtes ideen om å trekke damp og os NED. Direkte fra der den oppstår. Og han begynte å jobbe med å skape en slik vifte. Den måtte ha utmerket design og være 100% effektiv uten å støye. Mye forskning på luft-teknikk lå bak produktet han tok patent på i 2006. Resultatet var benkeventilatoren som fikk navnet BORA. Etter en fallvind – en nedadgående vind – fra Adriaterhavet.

Det er mange internasjonale design awards og Best-i-test i historien bak BORA

Fra latterliggjort til kopiert

Han visste at produktet var bra – da i 2006! Og vi vet at produktet er bra – nå flere år etter. Det skulle imidlertid vise seg ikke å være så enkelt å overbevise andre den gangen. I begynnelsen var det en vanskelig jakt på investorer. Stadig ble han møtt med mistro og avslag, ja av og til latter. Men endelig fant han en koketopp-produsent. Og denne lå rett over grensen i Østerrike. De var til og med villige til å bygge inn ventilatoren.

Dermed var eventyret i gang!

BORA som selskap ble etablert på høstparten i 2007. Et patent, en BORA og en ansatt.

Man kan trygt si at BORA startet i det små.

Willi Bruckbauer beskriver BORAs suksess fra da av slik: Som å kaste en stein på et stille vann. Som en bølge som langsomt brer seg utover i alle retninger. En bølge som, for BORAs del, startet i Raubling, en liten by i de tyske alper. Og som fremdeles brer seg utover i dag.

For nå, i 2017, over 10 år etter, har latteren i bransjen stilnet

Fire BORA modeller, 64 salgsland, utallige internasjonale designawards, best-i-test, og over 60 patenter.
Og nå, flere år etter, lanserer resten av bransjen sine første spede kopier av BORAs benkeventilator. Mange av de som lo av BORA i 2007.

10 års forsprang er ikke å kimse av – det vises på BORA-kvaliteten!

100% benkeventilasjon

Takket være kontrollert og organisk vekst har BORAs eget sentrum for innovasjon, utviklingsavdelingen, fått vokse. Og de har jobbet uforstyrret med kontinuerlig videreutvikling og forbedring. De jobbet for den perfekte BORA-opplevelsen og den renommerte BORA-kvaliteten.

Som resultat har BORA så godt som null reklamasjoner. BORA selges kun gjennom de beste og anerkjente BORA-forhandlere. Dermed får kundene den beste service.

Hjulene ruller og suksessen fortsetter!
Vi i Engebretsen er stolte over å representere BORA i Skandinavia.

 

inspirerende kjøkkenprodukter siden 1901

Noen milepæler i historien bak BORA

2010

 • BORA vant den meget prestisjefylte German Entrepreneur Award
 • 6 ansatte • BORA Classic lanseres. En litt mindre og litt rimeligere modell enn Professional. Downdraft skulle være for alle husholdninger.

2012

 • Skaper store overskrifter med deltakelse på Eurocucina i Milano
 • 27 ansatte
 • Vinner Red Dot prisen for god produktdesign

2013

 • BORA Basic lanseres. Enda rimeligere og kompakt plug’n’play modell som alle kan kjøpe. Like kraftig, men kompakt og rimelig.

2017

 • BORA Professional 2.0 lanseres. En Rolls Royce på kjøkkenet – med uforlignelig kokekomfort
 • Mottar flere priser: Red Dot Award 2017, Best of the Best og Plus X Award 2017: Beste produkt og mer. Gullvinner i German Design Award.
 • Hovedsponsor for sykkellaget «BORA ​​- hansgrohe», deltakelse i UCI WorldTour. Kontrakt med den tre ganger verdensmesteren Peter Sagan.
 • Starten på BORA Revolution Tour, BORA Cooking Truck
 • 260 ansatte

2018

2019

2020

 • BORA X Pure benkvifte lanseres på markedet
 • BORA Haus i Raubling står klart – vis-a-vis BORAs vugge – Verkhaus
 • Økt satsing på forskning og utvikling

2021

 • BORA Professional 3.0 downdraft lanseres på markedet. En imponerende 3. generasjons benkvifte. Som vanlig med kompromissløs kvalitet og design.
 • I juni 2021 ble BORA benkeventilator testet av et uavhengig dansk testlaboratorium. Resultatene er oppsiktsvekkende gode og viser BORAs tekniske forvaltning med en effekt på 99,7 %. Selv på lave nivåer har BORA en eventyrlig effekt. Dette betyr også at BORA gir en stor energibesparelse til daglig bruk.
 • BORA Pure og BORA X Pure blir TESTVINNERE i Danmark (Forbrukerrådet Tænk) og Norge (anbefaler.com).
 • Markedet er full av forventning for BORA X BO kombidampovn.  Denne lanseres høsten 2022. Og BORA sier «velkommen til kjøkkenet som oppholdsrom«
 • BORA S Pure benkeventilator er klar – lansert februar 2022
 • Etter å ha doblet resultatene – år etter år – er planene klare. Fortsatt massiv vekst og flere innovasjoner. STAY TUNED!

 

«Vi kjenner hver eneste skrue i BORA» Willi Bruckbauer – grunnlegger

 

Les hans egne ord: «Et helt nytt liv på kjøkkenet» her.

Les om hans pasjon for sykling og BORAs eget UCI sykkellag; BORA Hansgrohe og Peter Sagan her.

 

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.