«Ingen hadde tro på konseptet BORA»

De siste kjøkkentrender fra BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer - Vi kjenner hver eneste skrue i BORA

«Ingen hadde tro på konseptet BORA» er et intervju med grunnleggeren av BORA downdraft, Willi Bruckbauer.

Fra snekkermester til kjøkkenrevolusjonær: BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer er «hands on» og forteller hvorfor forretningsideen – og lidenskapen –  hans ble en suksess, til tross for et par startvansker.

Et vakrere kjøkken - Willi-Bruckbauer-med-BORA-benkeventilator - Vi kjenner hver eneste skrue i BORA

Willi Bruckbauer er utvikler og grunnlegger av BORA. I dette intervjuet forteller han om hvordan lidenskapen for å skape et vakrere kjøkken gav han ideen til å snu kjøkkenbransjen og ventilasjon på hodet. BORA downdraft har blitt en stor suksess og ikke alle hvitevareleverandører har en leder som kjenner hver eneste skrue i produktene. 

Ingen hadde tro på konseptet BORA

Da du grunnla BORA i 2007 var det ingen som kunne forestille seg at et avtrekk integrert i platetoppen kunne bli en suksess.

Ja, jeg var helt alene om det den gangen. Jeg fikk ikke penger i banken, fordi de ikke så markedspotensialet. Og kjøkkenprodusentene reagerte også negativt. Selv var jeg likevel helt overbevist om at ideen med benkeventilasjon var god.

Hva var det som gjorde deg så optimistisk?

Jeg var snekkermester i sjuende generasjon, kjøkkenspesialist og lidenskapelig hobbykokk. Dessuten har jeg alltid vært opptatt av å skape kjøkken med en unik karakter og jeg hadde lang erfaring. Design er viktig, men også perfekte funksjoner.

Visjonen min var at man, for eksempel, skulle kunne lage mat foran vinduet, med utsikt, uten å ha et fremmedelement foran hodet. Jeg følte at tiden var  inne for et kjøkkenavtrekk som trakk luften nedover. Og kundene viste seg etter hvert å være enig! Les historien bak BORA benkeventilator her!

Når BORA skal vise frem hvor effektive og stillegående BORA benkeventilatorer er, inviterer de gjerne til middag og matlaging 30 meter over bakken i en spesialbygget glass-container. BORA in the air er ganske klart en annerledes opplevelse! Bildene er fra København 2018.

Annerledes enn alle andre

Du er kjent for å ha en livsmotto som begynner på A.

Det stemmer. Annerledes enn alle andre. Og nettopp dette var det som preget avtrekksprosjektet mitt. Jeg ville utvikle en tradisjonell teknisk løsning med store ulemper til å bli noe som er både pent og praktisk. BORA downdraft renser luften på en radikalt og annerledes ny måte.

Ingen kompromisser

Hvilke krav stilte du til BORA-systemet?

Kort sagt: ingen kompromisser! Jeg ville tilby topp kvalitet helt fra starten av. Og slik ble det. BORA bruker kun de beste materialene, kvaliteten er perfekt, BORA-effekten på topp og støynivået er ekstremt lavt. På samme måte stiller jeg ekstremt høye krav til designet.

 

«Ingen hadde tro på konsetpet BORA» – BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer

 

sentrum for innovasjon hos BORAs utviklingsavdeling - her blir verdens beste benkeventilasjon til. Vi kjenner hver eneste skrue i BORA

BORAs store utviklingsavdeling er sentrum for innovasjon – her blir verdens beste benkeventilasjon til. Eksklusive, bærekraftige og holdbare materialer er et fellestrekk ved alle BORA downdraft-systemene.

Alene om å ha et komplett system

Funksjonelle løsninger spiller også en sentral rolle for deg…

Stemmer! Jeg legger stor vekt på at systemene våre skal være intuitive i bruk og enkle å rengjøre. Samtidig tenker jeg på at det skal være enkelt å montere på en rask og trygg måte.

Vi har fokus på helhetlige løsninger som også innbefatter planlegging av kjøkkenet og ventilasjonskanalene. Vi nyter godt av at vi har mange års erfaring og teknologisk forsprang. BORA er markedsledende som anerkjent benkeventilasjons-spesialist.

Vårt fokus er kun på benkeventilasjons-systemer. Vi tenker downdraft fra A til Å. Dermed er BORA den eneste leverandøren på markedet med et komplett system fra koketopp til veggventil – eller kullfilter. Det innebærer også en optimal luftføring, både ved utluft eller resirkulering, som krever utførlig know-how.

Vi kjenner hver eneste skrue i BORA og hver minste detalj i våre komplette downdraftsystemer.

«Vi ser på benkeventilatorene våre som systemer og tenker hele tiden i systemer».
WILLI BRUCKBAUER

 

Den unike BORA-teknologien

Hva betyr det konkret?

Dessverre er det mange som kun ser det som synes på overflaten. I vårt tilfelle er det platetoppen og avtrekket. Men mye viktigere er teknologien som ikke synes utenpå. Vi har funnet ut at man behøver en optimalisert kanalføring for å oppnå en ønsket luftføring. Denne kunnskapen ligger til grunn for utviklingen av BORAs eget rørsystem; Ecotube.

 

Og kundene nyter godt av det?

Det er riktig – vi fortsetter å forske videre. Både for å videreutvikle eksisterende produkter og for å utvikle nye.

For meg er det svært viktig. Derfor jobber det mer enn 50 utviklingsingeniører hos BORAs sentrum for innovasjon. Nå tilbyr vi fire benkeventilatormodeller, BORA X Pure, testvinneren BORA Pure, BORA Classic og BORA Professional benkeventilator. Alle er perfekt tilpasset ulike kundeprofiler og alle BORA downdraft-systemer er like effektive.

 

Bilde av bora x pure downdraft som viser hvordan dampen forsvinner ned i ventilatoren - Vi kjenner hver eneste skrue i BORA

Design og innovativ teknologi er gjennomført ned til minste detalj. Her BORA X Pure med sin nyskapende ventilator-rist som har blitt belønnet med mang en prestisjefylt design-award.

Vi ønsker å tilby kunden et best mulig produkt – det er derfor vi kjenner hver eneste skrue i BORA

BORA utvider stadig komplett-systemet. BORA Ecotube og BORA 3box har vært på markedet siden 2017. Hvorfor går dere den veien?

Vi stiller stadig spørsmålstegn ved eksisterende teknologi fordi vi ønsker å tilby kunden et best mulig produkt. Forbedre og forbedre. Derfor har BORA Ecotube inntil 20 prosent lavere trykktap enn vanlige kanalsystemer. Noe som innebærer at både avtrekkseffekten og støynivået optimaliseres. Det er mulig å realisere lange, kompliserte rørkanaler med BORA benkeventilasjon. BORA 3box veggventil er en perfekt avslutning på avtrekkssystemet med sin ypperlige varmeisolering, værbestandighet og lave trykkmotstand.

BORA mottar unikt mange priser for fremragende design.

Design er noe jeg setter pris på. Målet var alltid å skape et merke med en unik karakter. Og jeg elsker ren, minimalistisk design.
Den estetiske utformingen hos BORA går ned til minste detalj. For eksempel sørger den intelligente belysningen til betjeningselementene for at kun relevante funksjoner vises til enhver tid. Slik forstyrrer ingenting systemets minimalistiske utseende. Vertikale slidere gjør det mulig å styre benkeventilatoren med intuitive sveipebevegelser, som på smarttelefonen.

 

Avtrekkshettens tid er snart forbi…

Hvordan ser fremtiden ut for BORA?

Vi nyter godt av at avtrekkshettens tid snart er forbi.
I dag er kjøkkenet mer som et oppholdsrom der hygge og prat står i sentrum. Våre stillegående systemer sørger for at det er mulig å føre gode samtaler når man lager mat sammen. Og våre avtrekkssystemer (utluft eller kullfilter) fjerner all lukt og luftforurensning fra matlaging.

Slik bidrar vi til bedre helse på kjøkkenet.

Hvem setter ikke pris på å lage mat i frisk luft?

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: