BORA benkeventilator grunnlegger Willy Bruckbauer - historien bak BORA

KJØKKEN-VISJONÆREN OG HANS REVOLUSJON

 

Dette er historien bak BORA og om en 6. generasjons snekkermester som fikk en idé som ingen trodde på, men ikke ga opp.

– BORA er en litt over 10 år gammel merkevare. Til benkeventilasjon å være, representerer 10 år et langt forsprang. Andre downdraft-leverandører har såvidt kommet på markedet. Samtidig er 10 svært ungt for en merkevare som har oppnådd så mye.

 

Foto: @bonum.no

En visjon og en ide

I sin hverdag som etterspurt snekker og kjøkken- designer var det en ting BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer stadig irriterte seg over: Det var den store og ruvende kjøkkenhetten. Uansett form og fasong var den alltid i veien, sperret utsikten, førte os og varme forbi ansiktet, var lett å stange hodet i. Han syns også at den var lite effektive og ødela både god design og romfølelse. Ingen av kjøkkenviftene som fantes på markedet tilfredsstilte hans krav til design og effektivitet.

Et kjøkken uten hette, uten matlukt, uten fett-os var hans visjon. Dermed fødtes ideen om å trekke damp og os NED – der den oppstår. Og han begynte å jobbe med å skape en slik vifte. Den måtte ha utmerket design og være 100% effektiv uten å støye. Mye forskning på luft-teknikk lå bak produktet han tok patent på i 2006; benkeventilatoren som fikk navnet BORA – etter en fallvind – en nedadgående vind fra Adriaterhavet.

Det er mange internasjonale design awards også i historien bak BORA 

Fra latterliggjort til kopiert

Han visste at produktet var bra – da i 2006! Og vi vet at produktet er bra – nå flere år etter. Det skulle imidlertid vise seg ikke å være så enkelt å overbevise andre den gangen. I begynnelsen var det en vanskelig jakt på investorer. Stadig ble han møtt med mistro og avslag, ja av og til latter. Men endelig fant han en koketopp-produsent, rett over grensen til Østerrike, som var villig til å bygge inn ventilatoren.

Dermed var eventyret i gang!

BORA som selskap ble etablert på høstparten i 2007. Et patent, en BORA og en ansatt.

Man kan trygt si at BORA startet i det små.

Willi Bruckbauer beskriver BORAs suksess fra da av slik: Som å kaste en stein på et stille vann. Som en bølge som langsomt brer seg utover i alle retninger. En bølge som, for BORAs del, startet i Raubling, en liten by i de tyske alper, og som fremdeles brer seg utover.

For nå, over 10 år etter, har latteren i bransjen stilnet

Fire BORA modeller, 64 salgsland, utallige internasjonale designawards, best-i-test, og over 60 patenter.
Og nå, flere år etter, lanserer resten av bransjen sine første spede kopier av BORAs benkeventilator. Mange av de som lo av BORA i 2007.

10 års forsprang er ikke å kimse av – det vises på BORA-kvaliteten!

100% benkeventilasjon

Takket være kontrollert og organisk vekst har BORAs eget sentrum for innovasjon, utviklingsavdelingen, fått vokse. Og de har jobbet uforstyrret med kontinuerlig videreutvikling og forbedring. De jobbet for den perfekte BORA-opplevelsen og den renommerte BORA-kvaliteten.

Som resultat har BORA så godt som null reklamasjoner. BORA selges kun gjennom de beste og anerkjente BORA-forhandlere slik at kundene får den beste service.

Hjulene ruller og suksessen fortsetter!
Vi i Engebretsen er stolte over å representere BORA i Skandinavia.

 

inspirerende kjøkkenprodukter siden 1901

Noen milepæler i historien bak BORA

2010

  • BORA vant den meget prestisjefylte German Entrepreneur Award
  • 6 ansatte • BORA Classic lanseres – en litt mindre og litt rimeligere modell enn Professional – downdraft skulle være for alle husholdninger

2012

  • Skaper store overskrifter med deltakelse på Eurocucina i Milano
  • 27 ansatte
  • Vinner Red Dot prisen for god produktdesign

2013

  • BORA Basic lanseres – den enda rimeligere og kompakte plug’n’play modellen som alle kan kjøpe. Like kraftig, men kompakt og rimelig.

2017

  • BORA Professional 2.0 lanseres. En Rolls Royce på kjøkkenet – med uforlignelig kokekomfort
  • Gullvinner i German Design Award 2018
  • 260 ansatte

2018

 

Les hans egne ord: “Et helt nytt liv på kjøkkenet” her.

Les om hans pasjon for sykling og BORAs eget UCI sykkellag; BORA Hansgrohe og Peter Sagan her.

 

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.