Historien bak BORA

,
kjøkkenvisjonær Willi Bruckbauer

KJØKKEN-VISJONÆREN OG HANS REVOLUSJON

– BORA er en knapt 10 år gammel merkevare. Til benkeventilasjon å være, representerer 10 år et langt forsprang. Andre downdraft-leverandører har såvidt kommet på markedet. Samtidig er 10 svært ungt for en merkevare som har oppnådd så mye. Dette er historien bak BORA og om en 6. generasjons snekkermester som fikk en idé og ikke ga opp.

En visjon og en ide

I sin hverdag som etterspurt snekker og kjøkken- designer var det en ting BORAs grunnlegger Willi Bruckbauer stadig irriterte seg over: Det var den store og stygge kjøkkenhetten. Uansett form og fasong var den alltid i veien, sperret utsikten, førte os og varme forbi ansiktet, var lett å stange hodet i, var lite effektive og ødela design og romfølelse. Ingen av kjøkkenviftene som fantes på markedet tilfredsstilte hans krav til design og effektivitet.

Hans visjon var: Et kjøkken uten hette, uten matlukt, uten fett-os. Dermed fødtes ideen om å trekke damp og os NED – der den oppstår. Og han begynte å jobbe med å skape en slik vifte. Den måtte være pen å se på og 100% effektiv uten å støye. Mye forskning på luftstrømmer og teknikk lå bak produktet han tok patent på i 2006; benkeventilatoren som fikk navnet BORA – etter en fallvind – en nedadgående vind fra Adriaterhavet.

Fra latterliggjort til kopiert

Han visste at produktet var bra – da i 2006! Og vi vet at produktet er bra – nå i 2017. Det skulle imidlertid vise seg ikke å være så lett å overbevise andre. I begynnelsen var det en vanskelig jakt på investorer. Stadig ble han møtt med mistro og avslag, ja av og til latter. Så endelig fant han en koketopp-produsent, rett over grensen, i Østerrike, som var villig til å bygge inn ventilatoren.

Dermed var eventyret i gang!

BORA som selskap ble etablert på høstparten i 2007. Et patent, en BORA og en ansatt.

Man kan trygt si at BORA startet i det små.

Willi Bruckbauer beskriver BORAs suksess fra da av slik: Som å kaste en stein på et stille vann. Som en bølge som langsomt brer seg utover i alle retninger. En bølge som, for BORAs del, startet i Raubling, en liten by i de tyske alper, og som stadig brer seg utover. For nå, 10 år etter, har latteren i bransjen stilnet. Fire BORA modeller, 57 land, 12 internasjonale awards og 61 patenter. Og nå, 10 år etter, er bransjen i ferd med å lansere de første spede kopier av BORAs benkeventilasjon. Forspranget vises på BORA-kvaliteten!

Takket være kontrollert og organisk vekst har BORAs egen forskning og utviklingsavdeling fått vokse. Og de har jobbet uforstyrret med videreutviklinger og forbedringer. Jobbet for den perfekte BORA-opplevelsen og den renommerte BORA-kvaliteten. Som resultat har BORA så godt som null reklamasjoner. BORA selges kun gjennom de beste og anerkjente forhandlere slik at kundene får den beste service.

Hjulene ruller og suksessen fortsetter! Vi i Engebretsen er stolte over å representere BORA i Skandinavia.

 

inspirerende kjøkkenprodukter siden 1901

Noen milepæler i BORAs historie

2010

 • BORA vant den meget prestisjefylte German Entrepreneur Award
 • 6 ansatte • BORA Classic lanseres – en litt mindre og litt rimeligere modell enn Professional – downdraft skulle være for alle husholdninger

2012

 • • Skaper store overskrifter med deltakelse på Eurocucina i Milano
 • 27 ansatte
 • Vinner Red Dot prisen for god produktdesign

2013

 • BORA Basic lanseres – den enda rimeligere og kompakte plug’n’play modellen som alle kan kjøpe. Like kraftig, men kompakt og rimelig.

2017

 • BORA Professional 2.0 lanseres. En Rolls Royce på kjøkkenet – med uforlignelig kokekomfort
 • Gullvinner i German Design Award 2018
 • 260 ansatte

 

 • Ta kontakt!

  Vi gleder oss til å svare på dine spørsmål.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.