Viktig å vite om fettfilter i kjøkkenvifter – sjekkliste

,
Bora professional downdraft benkeventilastor fettfilter

2 typer filter i kjøkkenvifter

Først må vi skille mellom 2 typer filter som vi ofte snakker om i forbindelse med kjøkken-ventilator.

  1. Fettfilter er det filteret som sitter ytterst. Det har som oppgave å hindre stekefett i å nå ut til ventilasjonskanalene, er oftest laget av metall. Det er fettfilter vi skriver om i denne artikkelen.
  2. Kullfilter er det filteret du bruker hvis du IKKE kan føre luften ut til ventil på yttervegg, men i stedet filtrerer selve mat-luften og fører den tilbake til kjøkkenet uten lukt. Les egen artikkel om kullfilter her.

Fettfilter – sjekkliste

Fettfilteret er noe av det viktigste på enhver kjøkkenventilator. Sjekk derfor alltid fettfilteret når du skal kjøpe kjøkkenvifte.
Særlig ved kjøp av benkeventilator er fettfilter viktig. Her er en kort sjekkliste som er nyttig å ha:

  1. Er hele fettfilteret laget i rent rustfritt stål – slik at det tåler å vaskes i oppvaskmaskinen? Det holder ikke at fettfilteret er laget av «metall».
  2. Hvis du kan bøye det er det et dårlig tegn – det bør være mer solid enn som så!
  3. Kan du se gjennom det? Det er i så fall ikke bra med tanke på å slippe fett ut i kanalene.
  4. Spør etter dokumentasjon på fettopptak. BORA har mellom 96% og 99% fettopptak på sine fettfiltre.
  5. Kan det vaskes i oppvaskmaskinen igjen og igjen? Det er viktig å vaske fettfilteret ofte. Blant annet for å unngå brannfare.
  6. Er det enkelt å fjerne det fra koketoppen og sette det på plass igjen? Det bør helst ikke involvere verktøy.
  7. Hva er hastigheten på luftgjennomstrømningen i forhold til filtertykkelse?

Fanger mer fett

Det er viktig at et fettfilter faktisk fanger opp fettet når vi lager mat! En benkeventilator vil fange opp mer fett enn en tradisjonell kjøkkenhett. Dette er fordi fettet er tyngre enn damp og mer av det vil falle ned før det når en topp-montert vifte. Det er derfor ekstra viktig å sjekke fettfiltre på downdraft-systemer.

Tykkelse

Noen produsenter vil kompromisse med tykkelsen på filteret for å øke effektiviteten på viften/downdraften. Resultatet er at mer av fettet vil føres gjennom filteret og fordeles i rørsystemet – og lage ubehagelig lukt og i verste fall brannfare. Det er derfor viktig å sjekke tykkelsen og tettheten på filteret.

Hastigheten på downdraft og fettfilter

Det er også viktig at hastigheten på downdraft – luftstrømmen er riktig. Hvis luften trekkes for raskt ned vil mye av fettet dras tvers gjennom fettfiltret og legge seg i ventilasjonskanalene. Optimal hastighet og filtertykkelse er derfor svært viktig. En benkeventilator er ikke bare en benkeventilator.

For å bedre den synlige effekten er det noen benkeventilatormerker som har for høy hastighet på luftgjennomstrømningen. Det resulterer i at det slipper mer fett gjennom filteret.  BORA har 4 m/sekund hastighet på luftgjennomstrømmingen. Spør alltid etter dokumentasjon! Finnes det ikke tilgjengelig er det grunn til å bli mistenksom.

Spesialister med erfaring

BORA driver KUN med benkeventilasjon. Det har de gjort i over 10 år og har over 10 års forsprang på andre leverandører. Samtidig har de investert enorme ressurser i forskning og utvikling.  Over 100 patenter på luft- og ventilasjons-teknikk viser seg i kvaliteten. I lufthastigheten, i EC-motorene og ikke minst i fettfiltrene.

BORA blir BEST-I-TEST i alle tester vi deltar i. Det er en grunn til det.

Be om en benkeventilator som virker!

Be om en BORA!

 

Det bør være enkelt å nappe ut fettfilteret og å vaske det i oppvaskmaskinen! 

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Store Norske Leksikon om fettfilter!