4 tips til smart kjøkkendesign av små kjøkken

kjøkkenventilasjon - utluft eller kullfilter - BORA kjøkken - BORA professional downdraft - tips til design av små kjøkken

Når du skal planlegge og tegne kjøkken oppdager du at et kjøkken ikke alltid har ideelle proporsjoner og optimalt kjøkkendesign. Ofte gir rommet begrensninger når du skal tegne kjøkken. Her får du 4 tips til smart design av små kjøkken. Kanskje kjøkkenet er trangt? Kanskje har det et vanskelig skråtak? Eller mange dører som må tas hensyn til?

Visste du at mer enn 70 prosent av alle kjøkken i Europa er mindre enn 11 kvadratmeter?

BORA platetopper med integrert avtrekk løser et problem for veldig mange mennesker. Nemlig at de erstatter avtrekkshetter som tar opp veldig mye plass. Vi viser deg 4 utfordringer med tilhørende tips og ideer til god kjøkkenplanløsning: 4 tips til smart design av små kjøkken.

Tips til design av små kjøkken

 

Et lite eller kronglete kjøkken krever spesielt god planløsning. Det skal ikke bare se flott ut, men også fungere i hverdagen. Det gjelder både for oppbevaringsplass, overflater og koketopper. Her er noen viktige ting å ta hensyn til når du skal tegne ditt drømmekjøkken.

  1. Lager du mat hver dag?
  2. Eller lager du mat sjelden?
  3. Lager du mat for flere eller for noen få personer?
  4. Lager du oftest mat alene eller sammen med andre?

Bruk disse spørsmålene til å finne ut hvordan ditt drømmekjøkkenet bør designes og utformes.

Til forbruksvarer trenger du oppbevaringsplass, helst i oversiktlige enheter som kan trekkes ut. De som lager mat sammen vil legge større vekt på gulvplass og de som lager varm mat ofte legger vekt på god avtrekk.

Bilde av et lite, moderne rosa kjøkken og en dame som er uskarp - illustrerer BORA S Pure er laget til de minste kjøkken og gir overraskende mange muligheter. tips til design av små kjøkken

4 tips til smart design av små kjøkken – Gode prinsipper for visuell romslighet

Noen prinsipper gjelder imidlertid for alle mindre kjøkken hvis vi ønsker at de skal være brukervennlige og samtidig virke romslige:

Lyse farger på veggene og kjøkkenfrontene er et godt valg for at kjøkkenet skal fremstå større enn det faktisk er. Når du bestemmer deg for ventilasjon, sparer du plass ved å ikke velge en avtrekkshette som både tar plass og som forstyrrer visuelt. Ved å velge benkeventilasjon, såkalt downdraft, vil du dessuten frigjøre 30 prosent med skapplass enn tradisjonelle avtrekksvifter. Et tredje generelt tips til design av små kjøkken er å bruke maks 3 ulike typer materialer i gulv, vegger og kjøkkeninnredning. Ensartethet og kontinuitet gir en følelse av plass.

 

 

harmonisk design med BORA downdraft

BORA gjør det mulig med en stor kokesone selv på små kjøkken. Dessuten sørger den for maks utnyttelse av plassen – også i undeskapet – med kompakt enhet med integrert ventilator.

1 –   Små kjøkken virker større med HARMONISK design

 

Det kan være en utfordring med innredning for et lite kjøkken. Hvis du bare har noen få kvadratmeter til rådighet for et kjøkken må du tenke kompakt! Vask, søppelspann og oppvaskmaskin danner en nyttig enhet. En BORA platetopp med integrert avtrekk i koketoppen frigjør plass til ekstra overskap.

En smal vask og en oppvaskmaskin som bare er 45 cm bred fungerer godt og er plassbesparende. Det er mer enn tilstrekkelig – og faktisk tilrådelig –  for en husholdning med 1-2 personer. Når det gjelder koketoppen bør man derimot ikke inngå noen kompromisser.

BORA Classic 2.0 benkeventilator tilbyr for eksempel mulighet for individuell tilpassede kokefelt med kraftige og effektiv nedtrekk av matos. Dermed er avtrekkshetten overflødig slik at du heller kan sette inn et ekstra overskap for oppbevaring. Eller hva med noen åpne hyller som gir enda mer romfølelse? Ikke vær redd for fett fra matlagingen – fettet tar nemlig BORA seg av!

Ryddig

La det stå minst mulig på benken – slik at rommet ikke ser rotete ut. Rot kan gjøre at rommet virker mindre enn det er. Hvis platetoppen og vasken integreres i flukt med benkeplaten bidrar du også til et harmonisk utseende som får kjøkkenet til å se større ut. Skyvedør i stedet for en dør som åpnes sparer deg også for verdifulle centimetere.

Alle disse faktorene bidrar til et harmonisk design som får kjøkkenet til å fremstå større.

Denne leiligheten i Paris har kanskje brukt tips til design av små kjøkken. Nydelig er det og på benken har de en BORA S Pure – førsteklasses benkeventilasjon beregnet for kjøkken i alle størrelser – også små kjøkken.

2 –   Kjøkken med skråtak

 

kjøkkendesign skråtak

For loftsleiligheter gjelder følgende: Gjør skråtaket til din venn og gjør kjøkkenet til et blikkfang. Individuelle snekkerkjøkken trenger ikke være så dyrt – og kan absolutt være verdt den lille ekstra investeringen.

Bruk hele takhøyden. Dermed utnytter du skråtaket til din fordel og skaper et blikkfang.

På kjøkken med skråtak er det ofte ikke mulig å sette inn en klassisk avtrekkshette. Og hvis det går, så forstyrrer den det estetiske uttrykket. Kanskje du heller ikke vil ha overskap? Den effektive kombinerte platetopp med downdraft-vifte fra BORA er da den perfekte løsningen.

Gjør skråtaket til den venn. Skråtaket skal i alle fall ikke forstyrre matlagingen! La skråtaket virke som et form-skapende element. Med en enhetlig farge på fronter og flater virker kjøkkenkroken som et trekantet møbel. Platetopp og avtrekk som er innfelt i benkeplaten og befinner seg i en godt opplyst nisje midt i kjøkkenkroken. BORAs koketoppventilasjon er montert mellom de to kokefeltene og suger damp og mat-os bort på en så effektiv måte. Det vil ikke vil finnes snev av lukt eller fett i omgivelsene, uansett hva du koker eller steker.

Dessuten beholder du det klare utseende og fri utsikt i hodehøyde. Overskap for lagringsplass kan gå fra gavlen og helt ned til benkeplaten. der kan husholdningsapparater og kaffetrakter og brødrister plasseres godt tilgjengelig uten at de må stå fremme hele tiden. De som har plass til mange benkeskap bør utstyre minst et par av dem med skuffer. Både gryter, servise og matvarer er lett tilgjengelig i brede og dype kjøkkenskuffer.

 

 

Bilde av kjøkken med skråtak - illustrasjon til artikkel med tips til design av små kjøkken

Foto: Bonum AS – ved Irene S Lunde

3 –   Kjøkken med spiseplass – utnytt rommet optimalt

 

kjøkkendesign med spiseplass

Hvis du skal ha spiseplass på et lite kjøkken må rommet utnyttes optimalt. Forsøk å orientere møblene etter rommets planløsning og det hjelper å slippe å ha en kjøkkenhette.

Hvis det skal integrere en spiseplass på et lite kjøkken må du bruke fantasien. Praktiske løsninger der bordet er en del av kjøkkeninnredningen er populære. Vi ser også ange «bar»løsninger med høye og smale spisebord med barkrakker til. Uansett hva du velger er det viktig å beholde den gode stemningen og det gjøre du med BORA platetopp med integrert avtrekksvifte.

Det ville være synd hvis det elegante utseendet på kjøkkenet ditt skulle ødelegges av en massiv og bråkete avtrekkshette. Med BORA-systemet setter du sammen din helt personlige platetopp og takket være den integrerte og kraftige nedtrekksviften trenger du ingen kjøkkenhette. Dermed kan du plassere koketoppen akkurat der du selv ønsker.

Hvis du vil ha en kjøkkenøy så kan du plassere enten spiseplassen eller koketoppen der – eller begge deler, kanskje… Hva med koketoppen under vinduet så du kan se ut i verden mens du rører i grytene? Uten behov for kjøkkenhette er mulighetene så mange flere når det gjelder design. I tillegg blir rommet mye åpnere og lysere uten hette.

 

Bora_S-Pure_benkeventilator sett ovenfra

4 –   Smale kjøkken – blanke overflater og lyse farger

 

 

kjøkjøkkendesign i smale kjøkken

Fargevalg er viktig i smale kjøkken. Lyse farger og god orden gjør at rommet virker større.

På et smalt kjøkken må ikke bare langveggene, men også kortveggen utnyttes. Da forkortes rommet visuelt og tunneleffekten motvirkes. Lyse farger og god orden er andre garantier for å lykkes med kjøkken i et smalt rom.

Et vegg med gult-til-tak-skap gir ikke bare mye langringsplass, men gjør det også mulig å montere en stekeovn i øyenhøyde. Hvis du gir avkall på overskap og avtrekkshette på den ene siden av rommet unngår du tunneleffekten. I kortenden av rommet – endeveggen – bør du ha innredning slik at rommet forkortes visuelt. I tillegg vil dette legge matlagingsområdene nærmere hveradre slik at du ikke trenger å løpe frem og tilbake så mye.

På smale kjøkken passer det særlig godt å bruke BORA integrert koketopp og ventilator. Da du mister minimalt med skapplass til denne løsningen fremfor å bruke kjøkkenhette.

Lyse farger og speilingseffekt i blanke overflater gir inntrykk av større bredde og egner seg derfor godt i smale kjøkken.

 

Lykke til med ditt kjøkkendesign!

Våre autoriserte kjøkkenforhandlere KAN kjøkken og gir de beste rådene!
Og kom gjerne innom og se fremtidens kjøkkendesign: BORA-løsningen som gjør all kjøkkendesign enklere!

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

DOWNDRAFT MED 10 ÅRS FORSPRANG - BORA tekniske håndbok