Spis opp maten din – gode tips for bruk av matrester

bruk av matrester

De fleste husholdninger ender opp med en viss mengde matrester hver dag. Her gir vi deg gode TIPS til kreative måter å bruke opp rester på.

Må matrester kastes?

Kjenner du deg igjen i dette?

  • du lager for mye mat
  • du glemmer litt frukt eller grønnsaker i kjøleskapet og plutselig har det blitt udelikat
  • brødet ble tørt og du kjøper et nytt…

Alle husholdninger har en viss mengde matrester. Men må disse restene nødvendigvis kastes? Her gir vi deg noen hint og tips til de beste måtene å bruke opp matrester på.

DEN SMARTE MÅTEN Å BRUKE OPP MATRESTER  – MED BORA X BO kombidampovn

Med BORA X BO spesialprogrammer tar vi bruk av matrester til et helt nytt nivå. Les videre for å finne ut

  • hvordan du bruker opp typiske rester på en nyttig og kreativ måte
  • hvor lenge du kan beholde ulike matrester
  • hvordan du best lagrer dem

 

bruk av restemat illustrert med en lekker rød tomatsuppe

TIPS: Rydd kjøleskapet og sett suppe på menyen

Utnytt rester på best mulig måte med BORA X BO

Spesialprogrammene til BORA X BO kombidampovn kan eksempelvis hjelpe deg med:

Oppfrisking av gamle bakevarer: Du trenger aldri å spise tørt brød igjen takket være det tilhørende spesialprogrammet som frisker opp bakevarer ved å tilføre fuktighet.

Dersom honningkrukken din har vært åpen så lenge at det har begynt å danne seg krystaller, har BORA X BO har et spesialprogram for dette, som smelter sukkerkrystallene i honning ved en veldig lav, jevn temperatur.

Tørking av mat: Enten det er sopp, aprikoser, epleringer, poteter eller rødbeter, ikke bare holder tørket mat lenger, den har også en fantastisk konsentrert smak og er en sunn liten snack. Det er spesielt enkelt å tørke mat og få jevnt resultat i BORA X BO kombidampovn.  Takket være spesialprogrammet for dehydrering kan du tørke større mengder av gangen. Under dehydreringsprosessen fjernes fuktigheten fra maten ved å sirkulere varm luft ved lav varme. Frukt egner seg spesielt godt til tørking, som det klassiske alternativet, men du kan også trylle fram smakfulle og sunne grønnsakssnacks på en-to-tre.

Tørking av brødrester er svært enkelt og raskt med spesialprogrammet for dehydrering. Tørkede brødsmuler er ideelle for å jevne supper og sauser. Det kan også brukes til panering. Eller hva med å lage dine egne brødkrutonger – nydelig å ha i supper og salater – med krydder etter eget valg. Alle tørkede brødprodukter kan oppbevares ganske lenge i godt lukkede glass eller bokser.

 

Klikk på bildet for å laste ned en tabell over holdbarhet til mange typer mat i BORA Cool

Smarte måter å bruke matrester på

Bruk fantasien når du har mat til overs! Rester av ris fra dagen før bør avkjøles raskt og kan da brukes til nye retter med med grønnsaker og fisk, riskrem, refried ris eller rislapper. Hva med å forvandle pastarester til en lekker ovnsrett som rigatoni eller trylle frem crunchy crisps av grønnsaker du har til overs. Gratenger og paier er også supre for matrester du måtte ha i kjøleskapet.

Er grønnsakene eller frukten litt «off» uten å være muggen? Grøter og supper er ikke så nøye på konsistensen – så bruk fantasien, rydd kjøleskapet og sett suppe på menyen!

Flere tips finner du på frukt.no

bruk av matrester illustrert med 2 kilo tomater

Det er smart å kjøpe «akkurat NOK» – så slipper du ubehagelige overraskelser i kjøleskapet…

 

Unngå matsvinn – smart oppbevaring av mat

Lager du for eksempel hjemmelaget syltetøy, må du bruke bakteriefrie glass (du kan sterilisere glassene enkelt i BORA X BO spesialprogram). Slik kan innholdet kan lagres lengst mulig på et mørkt sted. Åpnede glass bør oppbevares i kjøleskapet. Tørket mat som frukt- eller grønnsakschips bør ideelt sett oppbevares i lufttette krukker eller beholdere. Hvis du oppbevarer dem på et kjølig og tørt sted, vil disse tørkede produktene holde seg i flere måneder. Mengden stivelse er avgjørende for grønnsakssprø: jo høyere stivelsesinnhold i grønnsakene, desto lenger vil crispen forbli sprø.

Dersom du forsegler maten og fjerner luften kan du forlenge holdbarheten mange ganger. I 2024 lanserer BORA en genial måte å vakuumere mat som fisk, kjøtt eller ferske grønnsaker. BORA QVac skiller seg fra andre vakuum-forseglere på flere måte. For det første er den innebygd i kjøkkenbenken og derfor alltid tilgjengelig. Den er superenkel å bruke og vakuumet er superkraftig.

Med BORA QVac, innebygd vakuumforsegler, kan du få mat til å vare opptil tre ganger lenger enn vanlig – smart bruk av matrester og dermed redusere matsvinn.

Gled det også til å bli bedre kjent med BORA Cool i 2024. BORA Cool kjøle og fryseskap er skapt for optimal oppbevaring av mat, forlenging av holdbarhet. I BORA Cool blir ingen mat gjemt eller glemt!

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: