Riktig lys over spisebordet

, ,

Hvordan påvirker belysningen din oppfatning av mat og din smaksans? Hva er det beste lyset for å vise frem maten din? I denne artikkelen skal vi vise deg hvorfor belysningen på kjøkkenet ditt som oppholdsrom er så viktig og hvordan du oppnå riktig lys over spisebordet. Du trenger god belysning når du spiser – men ikke alltid. Du har kanskje hørt om ‘Dinner in the Dark’? Det har også sin sjarm.

Riktig lys over spisebordet ditt

En studie fra Max Planck Institute for Biological Intelligence viste at optiske stimuli påvirker hormonet ghrelin, som er assosiert med appetitt og sult. Derfor har fargen på veggene blant annet innflytelse på appetitten vår og belysningen påvirker hvor appetittvekkende mat virker.

I tillegg til å smake fantastisk, trenger et førsteklasses måltid også en hyggelig atmosfære – og her spiller god belysning en nøkkelrolle.

De aller fleste spiser ved et spisebord. Lyset over bordet skal lyse opp spiseområdet harmonisk og samtidig skape en dekorativ effekt.

Vær nøye når du henger opp taklamper at de aldri bør lyse for sterkt rett over tallerkenene. Tenk også på de som skal sitte rundt bordet. Vi ønsker jo ikke å blende gjestene våre. Ellers anbefaler vi å bruke varmt hvitt lys da det har en koselig og beroligende effekt. Alternativt kan du bruke flere lys med regulerbare lystoner og dim-bare lysstyrker.

 

Tips: Hvis lysene dine kan justeres i høyden og også dimmes, kan du justere lyset til tiden på dagen du spiser, slik at du alltid har den rette atmosfæren. Riktig lyssetting av hjem og interiør tar hensyn til at vi trenger ulikt lys til ulike tider av døgnet.

 

Lyst, nedtonet eller mørkt?

Hvilket lys viser frem maten din på best mulig måte? Det avhenger av situasjonen. En kompleks rett hvis individuelle elementer er arrangert på en spesiell måte som et kulinarisk kunstverk, trenger sterkt lys for å stimulere synssansen vår.

Vi må heller ikke glemme at vi av og til kan unnvære det perfekte lys. Av og til handler det mer om atmosfæren. Og en stemningsfull middag med levende lys skaper alltid gode følelser. Da får heller synssansen være litt i bakgrunnen.

Hvis en av sansene våre er begrenset, endrer dette sanseopplevelsen. En Dinner in the Dark fjerner synet – men vil øke våre nært knyttet smaks- og luktesanser. Tungen og nesen er mer aktive, og de oppfatter mat mer bevisst – en spennende opplevelse som du absolutt bør prøve en gang.

Å spise er en spennende sansereise

Som det sies, mat skal være en fryd for øyet. Når du ser på vakkert arrangert mat, får det bokstavelig talt vann i munnen. Og med riktig belysning kan du nyte den i sin helhet. Godt lys kan gi deg informasjon om matens ferskhet, type og konsistens, form og farge. Supermarkeder og matfotografer bruker lyset til sin fordel og vet å få matvarene til å se mest mulig fristende ut:

  • Fargen på frukt og grønnsaker er mest intens med en lystemperatur på 3000 Kelvin.
  • Rød fisk og rødt kjøtt ser friskere ut i varmere temperaturer.
  • Hvit fisk har et spesielt friskt utseende i kjølig hvitt lys.
  • Ost og brød ser mer appetittvekkende ut i varmt hvitt lys.

Riktig lys over spisebordet - bildet av en salat dandert på tallerken i to ulike lys - varmt og kaldt lys gjør forskjell på hvordan maten oppfattes av synetSå som du kan se, belysning er viktig for våre vaner og sanser. Fargeassosiasjoner formidler også preferanser. Mange assosierer gult med syrlige smaker og rødt med krydret smak.

En ting er sikkert: matlaging og spising påkaller alle sansene våre – syn, lukt, hørsel, smak og berøring – og vi kan bare oppnå maksimal nytelse med en kombinasjon av alle sanser.

Så vår oppfordring er å velge spisebelysning med omhu og vi ønsker deg dermed lykke til med å belyse din spiseplass med riktig lys over spisebordet!

 

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: