bilde av 3 personer som lager mat sammen - illustrerer en samling med artikler om erfaringer med BORA downdraft

Enten du bruker naturlig belysning utenfra eller kunstige lyskilder, krever design av belysningen på kjøkkenet kreative ideer og god planlegging. Finn ut alt du trenger å vite om kjøkkenbelysning og lag et lyskonsept som forvandler kjøkkenet ditt til et godt sted å jobbe og et godt sted å være..

Grunnleggende om planlegging av kjøkkenlys

Når du bygger eller planlegger et kjøkken, bør du gi ekstra fokus på belysningen. Lyskilder har nemlig ikke bare høy funksjonell verdi, men også emosjonell og estetisk. Vi skal snakke om både grunnleggende belysning som for eksempel dimmebare takspotter og aksentbelysning som er belysning som fremhever objekter eller områder. Les gjerne våre tips til god belysningsplanlegging her.

 

Bilde av et kjøkken med flere hvitevarer fra BORA og en dame som åpner BORA Cool - kjøleskap, kombiskap og fryseskap fra BORA

Funksjonell belysning på arbeidsbenken

Funksjonell belysning er spesielt viktig på kjøkkenet. Områder der folk arbeider med kniver og andre skarpe redskaper må være godt opplyst. Til dette kan du bruke energisparende lysdioder under skapene dersom du har det.  Selvklebende lyslister er også veldig praktiske.

 

Spiseplassen trenger stemningslys

I integrerte spiseplasser inntar kjøkkenbelysningen en følelsesmessig rolle – her er stemningsfull, subtil belysning viktigere enn detaljert belysning. Du kan plassere en dekorativ taklampe over spisebordet for å lyse opp spiseområdet på en behagelig måte – uten å blende menneskene som sitter rundt det.

Tips: Spisebordslamper bør henge mellom 55 cm (minimum) og 70 cm (maksimalt) over bordplaten.Varmt hvitt vs. kjølig hvitt lys på kjøkkenet

Når du planlegger belysningen på kjøkkenet ditt, er det ikke bare et spørsmål om hvor du skal installere lyskildene, men også hvilken fargetemperatur du skal bruke. Lysets fargetemperatur måles i Kelvin. Grunnregelen er at varmt hvitt lys (2700 til 3000 Kelvin) har en beroligende og avslappende effekt, mens nøytralt til kjølig hvitt lys (3300 til 5300 Kelvin) ligner dagslys og derfor mer egnet for funksjonell belysning.

Belysningsplanen for spiseplassen bør inkludere både varm hvit – for å skape en stemningsfull og hjemmekoselig følelse ved ettermiddags- og kveldsmåltider. Samt kjølig hvit ved frokosttid dersom det ikke er nok dagslys.

Nøytralt til kjølig hvitt lys hjelper deg også å se klart mens du lager mat. Funksjonelt kjøkkenlys bør plasseres slik at de lyser direkte på benkeplate, oppvaskkum og koketopp.

Lysets Fargetemperatur (Kelvin)

God belysning også i kjøleskapet

Det kan være verdt å lage en planløsning for å samordne lyskonseptet etter de ulike sonene. Følgende aspekter må vurderes avhengig av størrelsen og utformingen av rommet og kjøkkenelementene dine:

  • Belysning av spisestue
  • Lys inni kjøkkenenhetene
  • Naturlig lys gjennom vinduet
  • Lys på kjøkkenøya
  • Opplysning av kjøkkenapparater

Måten du designer belysningen på avhenger av kjøkkenet ditt og hvordan du ønsker å sette opp og bruke lysene. Du bør stille følgende spørsmål når du planlegger belysningen til kjøkkenet ditt:

  • Hvor mye naturlig lys skinner inn på kjøkkenet gjennom vinduene?
  • Er kjøkkenøya mer for å lage mat eller spise?
  • Hvor mange skap er integrert i kjøkkenenhetene?
  • Finnes det noen apparater som også fungerer som lyskilde?
  • Hvor lang og hvor dyp er benkeplaten?

Bilde av BORA lights - i et kjøkkenmiljø

Når du planlegger belysningen til moderne kjøkken finnes det mange smarte og spennende løsninger. Hva med noen lyslister som slår seg på når du for eksempel åpner en skuff eller et skap? Kanskje finnes det smarte lys med timer, som automatisk justerer fargetemperaturen i henhold til tiden på dagen. Det er viktig å vå riktig lysetting av hjem og interiør.

Tips: Lyset i kjøleskapet ditt bør lyse opp alle hyller – ikke bare den øverste. Slik kan du alltid kan finne det du leter etter raskt og ingen mat blir glemt fordi den er gjemt. Jo bedre belysning, jo bedre kan du se alt og jo mindre energi forbruker kjøleskapet ditt og jo mindre matsvinn blir det. Har du sett BORAs nye kjøleskap BORA COOL og hvordan de er belyst?

Og husk at det generelt er verdt å bytte ut gamle lyspærer med mer bærekraftige lysdioder.

 

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: