Riktig lyssetting av HJEM og interiør

, ,

Visste du at lys kan ha en positiv effekt på humør og ytelse? Det er grunn nok til å belyse riktig lyssetting av HJEM og interiør. Og det er det vi skal gjøre i denne artikkelen. Her får du tips til hvordan du kan oppnå perfekt belysning av interiøret ditt. Det handler om å få mest mulig ut av naturlig dagslys til enhver tid. Og godt stemningslys om kvelden. Her får du tips til riktig lyssetting av HJEM og interiør.

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

Mennesker, lys og helse

Lys er grunnleggende. Fordi lys regulerer døgnrytmen og påvirker dermed immunsystemet. Lys stiller inn din interne klokke og bestemmer hvor godt du sover. Lys kan gi energi, løfte motet og motivere. Videre gjør dagslys deg i stand til å absorbere viktig vitamin D.

Konseptet «human-centric lighting» (HCL) skildrer hvordan lys også kan ha en emosjonell og biologisk effekt på mennesker. Denne kunnskapen er rudimentær for planlegging av lyssetting i interiør og  hjem. Den påvirker hvordan du har det rett og slett.

La oss kaste litt lys over saken med et par fascinerende fakta:

 1. Dagslys får deg til å produsere mer av lykkehormonet serotonin – dette fungerer også med blåaktig lys på rundt 5000 grader Kelvin.
 2. På kvelden er varmt hvitt lys på rundt 3000 grader Kelvin best. Det virker beroligende og trigger søvnhormonet melatonin.

Hva er en kombi-dampovn?

Hvorfor er det viktig å planlegge lys – og oppnå riktig lyssetting av hjem og interiør ?

Bygger du hus? Da er lyssetting svært viktig. For så snart huset står der, kan det ikke flyttes lenger. Du vil altså ikke være i stand til å vende et rom mot annen retning for å bruke dagslyset mer effektivt.

Når du planlegger belysning til hjemmet ditt, trenger du ikke bare bestemme hvilke lys som passer til møblene eller hvor gulvlampene ser best ut. Du må også tenke på naturlig lys. Dagslys og kunstig lys skal fungere optimalt sammen og være balansert.

God lysplanlegging i og rundt hjemmet med lyskilder som fungerer i harmoni ser ikke bare bra ut; det kan gjøre hverdagen mer behagelig og spare energikostnader. Videre kan det resultere i spennende lys-og-skygge-effekter på ulike tider av døgnet, som du til og med kan automatisere med smarthusløsninger.

 

Tips og triks for optimal belysning

Naturlig lys er svært fordelaktig, så jo mer nøyaktig du kan justere hjemmet ditt etter solens gang, jo bedre vil det være for deg og energiregningene dine. Solen står opp i øst, beveger seg sørover der den er høyest, og går så ned i vest.

Av denne grunn anbefaler vi følgende:

 • soverom bør vende mot øst
 • stuen skal vende mot sør
 • terrassen skal ligge i sør-vest

Du kan selvfølgelig tilpasse dette etter dine behov, Dersom du er et såkalt B-menneske som liker å sove lenge, er morgenlys kanskje ikke din beste venn? Årstidene spiller også sin rolle. Sørvendte rom får mest varme om vinteren når solen kan være en ekstra energikilde på soverommet.

 

Aksentbelysningen er viktig

Grunnbelysning og sekundærbelysning er en del av hjemmelys-planleggingen. Sekundærbelysningen er ekstra viktig for å skape stemning og definere rommet. Denne belysningen skal skape den hjemmekoselige følelsen.

Et annet uttrykk for sekundærbelysning er «aksentbelysning». Det betyr dekorativ belysning som retter oppmerksomhet, viser utformingen av rommet og lager romfølelse og atmosfære.  Eksempler kan være:

 • vise frem bilder med vegglamper
 • lage lyspunkter med bordlamper
 • lage stemningen med bakgrunnsbelysning
 • fremheve et lesehjørne med en gulvlampe
 • øk trygghet med trappebelysnin

Visste du at BORA har lansert flere lampeserier – BORA Lights – som er designet for å gi best mulig dagslys og kan endres til stemningsbelysning med et håndsveip? Klikk på bildet for å lese mer!

Flere raske tips til riktig lyssetting av hjem og interiør

 • Velg sterkt lys, helst dagslyslamper på hjemmekontoret
 • På badet må du ha vanntette løsninger
 • Unngå lyskilder i stuen som reflekteres på TV-skjermen
 • Bruk varmt lys på soverommet
 • Hvitt lys i spisestuen får maten til å se delikat ut
 • På kjøkkenet ønsker du best mulig lys over kjøkkenbenken – les mer om lyssetting av kjøkken her!

 

Vi ønsker deg lykke til med å sette hjemmet ditt i det beste lys!

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: