Trendrapport for kjøkken – fra kjøkken til husets sosiale hjerte

,
trendrapport for kjøkken

 

Det moderne kjøkkenet har tatt en baklengs salto, tilbake i tid. Trendrapport for kjøkken forteller at det moderne kjøkken igjen er husets hjerte. Akkurat som i gamledager. Men også helt annerledes.

I mindre leiligheter forsvinner i stadig større grad, den dominerende avtrekkshetten fra kjøkken og oppholdsrom. Foto: Instagramkontoen @rebfre

 

Det gammeldagse oppholds-kjøkkenet var sentrum for dagliglivet. Her ble det ikke bare lagd mat og spist. Her gjorde kvinnene håndarbeid, som sying, strikking, hekling. Mennene leste avisen. Barna gjorde leksene. Særlig i høst- og vintermånedene var oppholds-kjøkkenet ofte det eneste rommet som var godt og varmt. Besteforeldrene mine hadde et slikt stort og koselig oppholds-kjøkken.

I mindre leiligheter og leiligheter for single forsvinner den store, blokkerende avtrekkshetten fra kjøkkenet.Jeg husker tilbake til herlige søndager da vi så på at bestemor lagde mat, fra bunnen av, og vi fikk hjelpe til. Duften av suppe, svinestek med surkål og poteter fylte rommet — ja, hele huset. Det var ingen avtrekkshette som reduserte de duftende forventningene. Grunnlaget for min egen matglede og mat-kunnskap ble skapt i det kjøkkenet, rundt de grytene.

60-tallet

Så kom det økonomiske oppgangstider og kjøkkenet ble modernisert. Kjøkkenet ble et eget rom og redusert til en funksjon. Der kunne husmoren konsentrere seg fullt og helt om å lage mat mellom veggskap, kokeplater og avtrekkshette. Maten ble ofte sendt ut i spisestuen gjennom en luke i veggen. Denne 60-talls-arkitekturen hadde vi hjemme hos mine foreldre. Det var et tegn på velstand. Etter maten gikk vi videre til sofagruppen i en separat stue. Der ble det røkt. Mennene drakk ofte konjakk fra enorme glass. Damene nippet kanskje til små glass med eggelikør.

Kjøkkenet har blitt et sted som åpner for kreativitet

I de seneste tiårene ble igjen grensene mellom kjøkken, spisestue og stue gradvis visket ut. Nytelse ble sosialt akseptabelt og hobbykokker varter opp gjester som om de var proffer på en stjernerestaurant. Kjøkkenet har blitt et sted som åpner for kreativitet. Og flaggskipet som er synlig fra spisestuen.

trendrapport for kjøkken og kjøkkendesign

 

Eiendomsutviklere og byggherrer gjenspeiler den nye arkitekturen og rom-inndelingen i en ny type boliger. Fremfor alt i urbane og kjøpekraftige regioner. Vi ser et økende antall leiligheter med loftpreg som er utviklet for folk med to inntekter, uten barn. De er blitt svært populære. Der er ikke soverommet bare til å sove i. Det har et lite kontorhjørne, en koselig leseplass og/eller en koselig sofaseng, og brukes også om dagen. Badet har gått fra å være et fliselagt våtrom til en velvære-oase.

 

Trendrapport for kjøkkenet

Og trendforskerne er enige: Badet er det nye kjøkkenet. Trendrapport for kjøkken sier at kjøkkenet er den nye bilen – et statussymbol. Både finstuen og spisestuen har mistet sitt formelle preg. De fungerer i dag mer som en intim hygge-lese-musikk-TV-krok for familien. Og rundt det store spisebordet kan man gjøre mye mer enn å spise. Der gjør barna lekser, far og mor bruker det som hjemmekontor og arbeidsplass. Og når man har gjester, blir man sittende på de behagelige stolene og sittesofaene rundt det store bordet – helt til kvelden tar slutt.

Det sosiale kjøkkenet i vår trendrapport for kjøkken

Oppholds-kjøkkenet fra gamle dager har kommet tilbake og blitt til et sosialt senter i huset. Ikke minst takket være den nye trenden; benkeventilasjon fra BORA. Det store og bråkete monsteret av en kjøkkenhette er i ferd med å forsvinne ut av boligen.

I stedet suger smarte og integrerte avtrekkssystemer mat-osen og dampen ned, direkte fra kokeplassen og inn under koketoppen. Effektivt, stillegående og usynlig. Dermed åpnes området over komfyren for vakker belysning. Og på veggen over komfyren kan det henge kunst i stedet for en stor kjøkkenhette. Og best av alt, du står helt fritt til å plassere koketoppen hvor du vil. Venner og familie kan igjen samles rundt grytene. Arkitekter og designere elsker  de åpne planløsningene. Det samme gjør beboerne. Ellers ville ikke trenden med åpne løsninger blitt så populær.

 

Tekst BARBARA FRIEDRICH

Barbara FriedrichBARBARA FRIEDRICH Barbara Friedrich, født i 1951. Hun fullførte videregående som fremmedspråks-korrespondent og studerte senere kommunikasjons-vitenskap, litteratur og filosofi ved Ruhr-universitetet i Bochum. Siden tidlig på 80-tallet har hun vært journalist innenfor temaene design, arkitektur og bolig. Etter ledende stillinger i bladene Ambiente, Elle Decoration og Architektur&Wohnen, overtok hun som sjefsredaktør i Zuhause Wohnen i 1993 og i A&W Architektur&Wohnen i Jahreszeiten Verlag i Hamburg i 1999. Hun var sjefsredaktør og utgiver av bladet frem til 2016. Siden da har Barbara Friedrich jobbet frilans som forfatter, programleder og jurymedlem i designermiljøet. Barbara Friedrich produserer videoklipp om designklassikere som kan ses på YouTube og på nettsidene hennes www.barbarafriedrich.de. Hun var initiativtaker og medforfatter av Euro Design Guide (Heyne Verlag, 1991). Hun er medlem av Rat für Formgebung (designrådet), som hun i mange år også var leder for.

Foto: Toppfoto @bonum.no/@ireneslundephotography – Andre foto: Werkshaus

 

Frihet i kjøkkendesign – film

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.