BORA Downdraft benkeventilator koketoppavtrekk

Slik fungerer BORA Benkeventilator… BORA benkeventilatorer er begynnelsen på et estetisk kjøkkendesign. Samtidig kan det også være slutten for avtrekkshetter. Det er den klare meldingen fra 115 år gamle Morten Engebretsen AS. Selskapet ble etablert i 1901, den gang Norges hovedstad fortsatt het Kristiania. Denne artikkelen er skrevet av Odd Borgestrand for VVS Aktuelt.

Daglig leder Eva Hannisdahl har ingen problemer med å slå tilbake mot de som mener BORA benkeventilator er en stor bløff. Det skal ikke være mulig å trekke damp ned fra en koketopp, og dermed helt usminket gå til krig mot produsenter av avtrekkshetter. Det er klart det blir bråk av sånt, men Eva Hannisdahl har ingen problemer med å stå verken i trekk eller storm.

Benkeventilator som bygger på fysiske prinsipper

Hun forstår hvorfor ventilasjonsbransjen er skeptisk til BORA downdraft. Samtidig har hun en naturlig forklaring på hvorfor ny ventilasjonsteknologi trekker dampen direkte fra koketoppen. For virkelig å fyre opp mot ventilasjons-entusiastene hevder hun at tyske BORA benkeventilator er mer effektiv enn konvensjonelle kjøkkenhetter fordi ventilatorsystemet til BORA har tatt i bruk et enkelt grunnleggende fysisk prinsipp.
-Damp stiger med en hastighet på en meter pr. sekund, mens BORA koketoppventilasjon trekker av damp i en nedgående retning med en hastighet av 4 meter pr. sekund. Resultatet er at damp og os dermed blir trukket vekk slik at kokken er omgitt av frisk, ren luft. Verken hår, klær eller kjøkken lukter av matlagningen. BORA downdraft trekker med andre ord med luftens hastighet i stedet for volum.

Slik fungerer BORA Benkeventilator

-Det er fysisk lettere å fjerne damp direkte fra koketoppen. BORAs avtrekksvifte genererer en horisontal luftstrøm som tar med seg 100 prosent av dampen fra kjeler og panner. Dette hindrer varm, fettet damp og ubehagelig odør i å spre seg i rommet. Med gammeldagse avtrekkshetter sprer  mye avdampen seg i rommet før den når frem til viften, sier hun for virkelig å gni det inn som salt i et sår.

Så legger hun til at flere dype skeptikere fra ventilasjonsbransjen er blitt «frelst» når de på nært hold har fått se ventilatorene i praktisk bruk. Da er de rett og slett blitt entusiastiske.

En ny kjøkkentrend

Med stor entusiasme og pågangsmot var Eva Hannisdahl og salgs- og markedssjef Hanne Pedersen på plass på BORA-standen under Salone del Mobile 2016 i Milano. Messa ble en gedigen publikumssuksess med drøyt 370.000 besøkende. Her promoterte de systemet som de mener møter de høyeste kulinariske krav. Med ekstra store kokesoner som gir plass til 4 store kjeler har matelskere mange valg: Sonefri induksjon, keramisk, induksjon, wok, gass eller teppanyaki rustfri stålgrill i den populære BORA Professional en av 4 varianter og bidrag til god kjøkkendesign fra tyske BORA.

Den skandinaviske trenden er at kjøkkenet er blitt den nye sosiale møteplassen. En tradisjonell kjøkkenvifte som henger ned fra taket vil ødelegge noe av åpenheten og den fleksible planleggingen av et åpent kjøkken, mener Hannisdahl.

Stolte forhandlere

Eva Hannisdahl legger ikke et sekund skjul på at hun er stolt over å være norsk agent for dette unike produktet. Hun tror Morten Engebretsen AS vil nå nye dampfrie høyder med BORA benkeventilator. Andre har sagt det før, og Eva Hannisdahl tar gjerne ordene i sin munn om de skulle bli utfordret «The sky is the limit».

Så får vi se hvor langt dampen rekker. Den som ikke stiger men tvert imot synker ned i en sterk avtrekksvifte under koketoppene. BORA gmbh har en ambisjon om å nå en Europa-omsetning på 500 millioner euro innen 2020.

-Dette er en reise vi svært gjerne vil være med å realisere, sier Eva Hannisdahl til VVS aktuelt. Det betyr en årlig dobling av omsetningen, og det betyr også at BORA blir hovedsatsing for Morten Engebretsen AS.

Selskapet samarbeider med de profilerte Bocuse D’or kokkene Ørjan Johannessen, som pr i dag er definert som verdens beste kokk, og hans manager Odd Ivar Solvold. De skal være BORA-ansiktene i Norge de neste 3 årene.

Av Odd Borgestrand, VVS Aktuelt
Milano

 

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.