Slår et slag for fysiske prinsipper

BORA Downdraft benkeventilator koketoppavtrekk

BORA benkeventilatorer er begynnelsen på et estetisk kjøkkendesign, men samtidig kan det også være slutten for avtrekkshetter. Det er den klare meldingen fra 115 år gamle Morten Engebretsen AS, selskapet som ble etablert den gang Norges hovedstad fortsatt het Kristiania.

Daglig leder Eva Hannisdahl har ingen problemer med å slå tilbake mot de som mener BORA benkeventilator er en stor bløff. Det skal ikke være mulig å trekke damp ned fra en koketopp, og dermed helt usminket gå til krig mot produsenter av avtrekkshetter. Det er klart det blir bråk av sånt, men Eva Hannisdahl har ingen problemer med å stå verken i trekk eller storm.

Benkeventilator som bygger på fysiske prinsipper

Hun forstår hvorfor ventilasjonsbransjen er skeptisk. Samtidig har hun en naturlig forklaring på hvorfor ny ventilasjonsteknologi trekker dampen direkte fra koketoppen. For virkelig å fyre opp mot ventilasjons-entusiastene hevder hun at tyske BORA er mer effektiv enn konvensjonelle kjøkkenhetter fordi ventilatorsystemet til BORA har tatt i bruk et enkelt grunnleggende fysisk prinsipp.
-Damp stiger med en hastighet på en meter pr. sekund, mens BORA koketoppventilasjon trekker av damp i en nedgående retning med en hastighet av 4 meter pr. sekund. Resultatet er at damp og os dermed blir trukket vekk slik at kokken er omgitt av frisk, ren luft og hverken hår, klær eller kjøkkenet lukter av matlagningen. Systemet trekker med andre ord med luftens hastighet i stedet for volum.

-Det er fysisk lettere å fjerne damp direkte fra koketoppen. BORAs avtrekksvifte genererer en horisontal luftstrøm som tar med seg 100 prosent av dampen fra kjeler og panner. Dette hindrer varm, fettet damp og ubehagelig odør i å spre seg i rommet slik tilfellet er med avtrekkshetter, sier hun for virkelig å gni det inn som salt i et sår.
Så legger hun til at dype skeptikere nettopp fra ventilasjonsbransjen er blitt «frelst» når de på nært hold har fått se ventilatorene i praktisk bruk. Da er de rett og slett blitt entusiastiske.

En ny trend

Med stor entusiasme og pågangsmot var Eva Hannisdahl og salgs- og markedssjef Hanne Pedersen på plass på BORA-standen under Salone del Mobile 2016 i Milano. Messa ble en gedigen publikumssuksess med drøyt 370.000 besøkende. Her promoterte de systemet som de mener møter de høyeste kulinariske krav. Med ekstra dype koketopper som gir plass til to store kjeler på sonene foran og bak kan matelskere velge mellom keramisk, induksjon, sonefri induksjon, wok, gass eller teppanyaki rustfri stålgrill i den proffe utgaven av kjøkkendesignet fra tyske BORA.
Den skandinaviske trenden er at kjøkkenet er blitt den nye sosiale møteplassen. En tradisjonell kjøkkenvifte som henger ned fra taket vil ødelegge noe av åpenheten og den fleksible planleggingen av et åpent kjøkken, mener Hannisdahl.

 

Stolte forhandlere

Eva Hannisdahl legger ikke et sekund skjul på at hun er stolt over å være norsk agent for dette produktet, og hun tror Morten Engebretsen AS vil nå nye dampfrie høyder. Andre har sagt det før, og Eva Hannisdahl og hennes salgs- og markedssjef Hanne Pedersen tar gjerne ordene i sin munn om de skulle bli utfordret «The sky is the limit».

Så får vi se hvor langt dampen rekker, – den som ikke stiger men tvert imot synker ned i en sterk avtrekksvifte under koketoppene. BORA har en ambisjon om å nå en Europa-omsetning på 500 millioner euro innen 2020.
-Dette er en reise vi svært gjerne vil være med å realisere, sier Eva Hannisdahl til VVS aktuelt. Det betyr en årlig dobling av omsetningen, og det betyr også at BORA blir hovedsatsing for Morten Engebretsen AS.

Selskapet samarbeider med de profilerte kokkene Ørjan Johannessen, som pr i dag er definert som verdens beste kokk, og hans manager Odd Ivar Solvold. De skal være BORA-ansiktene i Norge de neste 3 årene.

Av Odd Borgestrand, VVS Aktuelt
Milano

 

 

Finn en av våre mange forhandlere.

 

 

  • Ta kontakt!

    Vi gleder oss til å svare på dine spørsmål.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *