Stoppe matsvinn – gode tips

bilde av grøt med epler på som illustrerer artikkel Stoppe matsvinn - gode tips

Vi kaster tonnevis med mat – hver dag. Ferske undersøkelser viser i Europa kaster vi rundt 1 tredjedel av all mat vi kjøper. Det bør være en enkel sak å forbedre disse tallene. Blir du med å stoppe matsvinn? Her får du noen gode tips!

Våre beste tips til hvordan du oppbevar maten riktig

  • Lag en ukentlig måltidsplan og se gjennom forsyningene dine før du handler
  • Pass på at du har riktig emballasje – så lufttett som mulig
  • Vakuumer og forsegl mat for å oppnå enda lengre holdbarhet
  • Sjekk holdbarheten til maten din med jevne mellomrom og spis opp maten som snart går ut
  • Oppbevar mat i ideell temperatur – i den delen av kjøleskapet som passer best
  • Er kjøleskapet ditt pent, ryddig og velfylt, uten å sprekke i sømmene? Når kjøleskapet er overfylt, kan ikke luften lenger sirkulere ordentlig og maten blir raskere dårlig..
Bilde av et kjøkken med en dame - BORA X BO - BORA Cool og BORA downdraft som illustrerer Stoppe matsvinn - gode tips

BORA X BO kombidampovn har flere spesialprogrammer som er laget for å friske opp matrester. I BORA Cool forlenger du holdbarheten til matvarer på en unik måte.

BORA Cool forlenger holdbarheten!

Holdbarheten til frukt og grønnsaker avhenger av hvor ferske de er når du kjøper dem. Med BORA Cool kjøle- og frysesystemer kan du forlenge holdbarheten betraktelig takket være ulike temperatursoner, oppbevaringstilbehør og – ikke minst – BORA Fresh zero-rommet.

Som eksempler varer kiwi i opptil 48 dager lenger, epler og gulrøtter i rundt 40 dager lenger, kål opptil 12 dager lenger og salat opptil 11 dager lenger i kjøleskapet BORA Cool.

Du finner en liste med holdbarhet til ulike matvarer i BORA kjøle- og fryseskap her.

Bilde av frosne bær som illustrerer - Stoppe matsvinn - gode tips

Den rette måten å fryse mat på

Husk følgende tips før du fryser mat:

  • Trim og vask frukt og grønnsaker før du fryser dem. Avhengig av typen frukt eller grønnsak, kan du også kjerne/skrelle eller blanchere dem for å bevare viktige vitaminer og fargen deres.
  • Frys ferdig tilberedt mat i bruksklare porsjoner av rimelig størrelse.
  • Pakk maten i lufttett emballasje, hvis mulig, eller vakuumforsegl den på forhånd.
  • Skriv innhold og dato på emballasjen.
  • Husk at frossen mat ikke varer evig. Frukt og grønnsaker kan fryses i 11 til 15 måneder, storfekjøtt og fjærfe i 9 til 12 måneder, og fisk og kjøtt med høyt fettinnhold i 6 til 9 måneder.
  • Holdbarheten til maten avhenger også av andre faktorer, som kvaliteten på produktene.

Du bør ikke fryse ned følgende matvarer

Egg, bladsalat, friske salater, reddiker, rå poteter, løk, agurker, tomater, vannmeloner, druer, hele rå epler/pærer, marengs og makroner. Det høye vanninnholdet i disse matvarene gjør at de blir sølete når du tiner dem.

Du bør heller ikke fryse ned meieriprodukter, som yoghurt, syrnet melk, rømme og crème fraîche.

En høy flaske med olje og krydder som vakuumeres på BORA QVac - for å illustrere artikkel Stoppe matsvinn - gode tips

BORA QVac er en genial måte å vakuumere og forsegle mat og drikke som forlenger holdbarheten til næringsmidler med opp til 3 ganger. BORA QVac er integrert i kjøkkenbenken – og dermed alltid tilgjengelig og enkel å bruke.


Hvordan lagre maten riktig

Unngå matsvinn med riktig oppbevaring av mat. Det er avgjørende dersom du vil at den skal holde seg fersk så lenge som mulig.

Ringer følgende en bjelle? Du går i dagligvarebutikken mens du føler deg sulten. Derfor ender du opp med å kjøpe mer enn du hadde tenkt. Når du kommer hjem legger du innkjøpene i kjøleskapet, fryseren eller skapet. Men bare etter noen få dager må du kaste de første varene. Du har glemt dem og de er ikke så fristende og friske lenger.

Ja, riktig matoppbevaring er viktig og innebærer blant annet at du bør ha oversikt over hva du har. Det er en god start dersom du ønsker å håndtere mat så bærekraftig som mulig.

Bilde av oppkuttede grønnsaker - Stoppe matsvinn - gode tips

Fra planlegging og innkjøp til riktig matoppbevaring

For å forhindre dårlige kjøp anbefaler vi å lage en ukentlig måltidsplan. Hvilke retter vil du lage den kommende uken? Ta en titt gjennom kjøleskapet eller fryseren for å se hvilke ingredienser du allerede har på lager. Se etter oppskrifter som bruker maten som snart må tilberedes. Skriv deretter en handleliste som kun inneholder de spesifikke produktene du faktisk trenger.

Legg varene på en fornuftig måte i veskene og kurvene dine – all sensitiv mat må gå øverst, ellers kan de få blåmerker eller sprekke, noe som gjør at de ødelegges raskere. Du bør alltid ha en kjølebag for hånden i varmt vær. Dette bidrar til å opprettholde matens temperatur, noe som også har en effekt på holdbarheten.

Når du kommer hjem, rydd matvarene unna så snart som mulig. Prioriter maten som skal i fryseren og kjøleskapet, og oppbevar de andre varene på et mørkt, tørt sted. Det er verdt å fjerne noen matvarer fra industriemballasjen og legge dem i BORA Cool-tilbehør, for eksempel oppbevaringsbokser eller sorteringsbaljer.

Klikk her for å få flere tips til å unngå matsvinn med smart oppbevaring av mat!

Bilde av oppkuttede grønnsaker - Stoppe matsvinn - gode tips

Flere tips og triks for å stoppe matsvinn

  • Handle strategisk: kjøp mat med lengst mulig holdbarhet
  • Velg friske og ferske grønnsaker
  • Vask frukt og grønnsaker først rett før du spiser dem
  • Pakk ut fersk mat som er pakket inn i plastfilm – legg den heller i lufttette bokser
  • Oppbevar eventuelle rester fra åpnede hermetikkbokser i lukkede beholdere i kjøleskapet – gjerne vakumert i BORA Q Vac
  • Oppbevar eventuelle tørre ingredienser, som mel, havre eller kaffe, i emballasje som er så lufttett som mulig
  • Du kan kutte av bunnen av urter, vårløk og asparges og ha dem i et glass vann. Hvis du bytter vannet daglig, vil de forbli ferskere mye lenger.

Flere tips til kan du lese i kampanjen «sammen mot matsvinn» på Frukt.no – klikk her!

bilde av to tallerkner med skogsoppsuppe som ill. til artikkel Bilde av oppkuttede grønnsaker - Stoppe matsvinn - gode tips

Suppe er en utmerket måte å bruke opp matrester – som frukt og grønnsaker som er litt «off». Her potet og soppsuppe med stekte pærebiter som garnityr.

 

Bruk matrestene

Spis opp maten din, heter det – også på sosiale medier. Det er mange tips å få på emneknaggen #spisoppmaten. Her er noen av våre tips:

  • oppbevar matrester i ren og delikat emballasje – da er det mer fristende å ta restene frem og spise dem
  • frys gjerne ned i hensiktsmessige porsjoner
  • sett av en dag i uken til å spise opp rester
  • dersom du vakumerer restemat vil den får mye lengre holdbarhet – sjekk ut BORA Q Vac – en innovativ måte å vakumere mat

Ønsker du flere konkrete tips kan du lese artikkelen om god bruk av matrester her! Her finner du blant annet gode tips til å bruke og gjenoppfriske matrester med kombidampovnen BORA X BO!

 

Det er gøy å lage mat av rester! Vil du også være en matredder, så finnes det masse inspirasjon og gode oppskrifter her!

Vi ønsker det lykke til og heier på deg i kampen mot matsvinn!

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: