DAMPOVN – ELLER KOMBI-DAMPOVN – HVA PASSER FOR MEG?

, ,

DAMPOVN – ELLER KOMBI-DAMPOVN – HVA PASSER FOR MEG? Dampkoking er skikkelig i vinden for tiden. Med damp tilberedes maten på en skånsom, smakfull og sunn måte. Men hvilken hvitevare bør du velge til dampkoking?

Foretrekker du en innebygd dampovn eller en kombi-dampovn, som er en kombinasjon av ovn og dampovn? Her sammenligner vi de to  apparatene basert på funksjoner, fordeler og ulemper.

Så vi håper det kan hjelpe deg med å velge.

Dampovn

I en ren dampovn kan mat kun tilberedes med damp. Dampen varmes opp til temperaturer mellom 30 og 100 grader. Innebygde dampovner finnes i ulike design og prisklasser. I noen modeller varmes vannet opp i en beholder i bunnen. I andre produseres dampen utenfor kokekammeret og ledes deretter inn i apparatet.

Spesielle trykkdampkokere øker innvendig temperatur opp til 120 grader, noe som gir kortere koketid. Det finnes dampovner  både med vanntank eller med fast vanntilkobling.

Kombi-dampovn

Hvis en dampovn kombineres med en stekeovn, kalles den en kombi-dampovn. En slik kombinasjon kan derfor brukes både til dampkoking og som en vanlig ovn. I tillegg er kombi-dampovner også i stand til å bake med damp og dermed regelmessig lede fuktighet inn i ovnskammeret. På denne måten blir mange retter og matvarer bedre og sunnere fordi de ikke tørker ut i prosessen. Det finnes også kombi-dampovner som har både vanntank og fast vanntilkobling.

 

 

Sammenligning av fordeler og ulemper med dampovner og kombi-dampovner

Hvorvidt en dampovn eller en kombi-dampovn er det rette apparatet for deg avhenger av flere faktorer.

Dine matlagingsvaner, hvor stort kjøkken du har og også personlige preferanser bør spille en rolle i beslutningsprosessen. Vi har sammenlignet fordelene med de to ovnstypene med deres ulemper. Vi har også sammenlignet dem med tanke på funksjoner.

En ren dampovn

Fordeler:

  • I en ren dampovn kan du for eksempel dampe grønnsaker mens du steker en kake i stekeovnen.
  • Så dersom du ofte tilbereder flere retter samtidig og lager mat til mange mennesker, vil en ren dampovn passe for deg. Som tillegg til stekeovnen din.
  • Damp gjør at maten tilberedes på en skånsom måte.
  • Det er ingen uttørking og smaken, fargen og ingrediensene til maten bevares.
  • Når flere retter tilberedes i en dampovn samtidig, er det ingen smaksoverføring.
  • Mange tilleggsfunksjoner som sous-vide, regenerering, sterilisering osv. kan brukes spesielt med høykvalitetsapparater.

Ulemper:

  • Det er kun dampkoking som er mulig i en rendampovn.
  • Baking må gjøres i stekeovnen.
  • Kombinasjonsfunksjonen for baking/steking med damp er ikke mulig en ren dampovn.
  • Du trenger ekstra plass på kjøkkenet for å få plass til en ekstra ovn.
  • Rengjøring av en dampovn uten fast vanntilkobling er tidkrevende.
  • Vanntanken bør fjernes og skylles ut etter hver kokeprosess.

Kombi-dampovn
Fordeler:

  • Fordi en kombi-dampovn effektivt kombinerer to hvitevarer, sparer den plass på kjøkkenet.
  • Maten tilberedes på en skånsom måte under dampkoking.
  • Det er ingen uttørking og smaken, fargen og ingrediensene til maten er bevart.
  • Som med dampovnen, tilbyr høykvalitets kombi-dampovner mange tilleggsfunksjoner som sous-vide, regenerering, sterilisering, etc.
  • En kombi-dampovn kan brukes til både dampkoking, steking og baking.
  • Damping i kombi-dampovnen gjør også at flere retter kan tilberedes uten å overføre smaker.
  • Mange tradisjonelle steke/bakeretter nyter godt av å kunne tilføre ekstra fuktighet under tilberedningen.

Ulemper:

  • I en kombi-dampovn er det ikke mulig å dampe og bake samtidig, d.v.s. du kan ikke steke parallelt på ulike måter samtidig.