Hva er en kombi-dampovn? Og hva kan den gjøre?

Navnet røper det jo: En kombi-dampovn kombinerer to apparater i ett: en dampovn og en stekeovn. Samtidig kan en kombi-dampovn mye mer enn bare dampkoking og baking.

Sunn matlaging – på et profesjonelt nivå – blir som en barnelek.

Og vi skal vise deg hvordan det fungerer. I en dampovn tilberedes maten ekstra skånsomt og raskt. Og den største fordelen er at maten beholder sine vitaminer, næringsstoffer, smak og utseende.

Maten beholder sine vitaminer, næringsstoffer, smak og utseende

Damping er derfor den ideelle måten å tilberede mat for folk som er bevisst på kostholdet sitt. Altså de som ønsker å spise sunt. Men betyr det at du må ha enda et apparat – enda en dings – i kjøkkenet ditt? Må du kjøpe en egen dampovn?

Ikke nødvendigvis. Hvis du ikke regelmessig lager mat til et stort antall personer.. Eller  damper grønnsaker og steker en stek i ovnen samtidig… Da er en kombi-dampovn et fantastisk alternativ. Fordi kombinasjonen dampovn og stekeovn i tillegg har mange flere funksjoner enn to individuelle apparater, kan den raskt bli din foretrukne «kjøkkenassistent».

Og velger du nyvinningen BORA X BO – så oppgraderes «kjøkkenassistenten» til «Masterchef»

HVA KAN BORA X BO KOMBI-DAMPOVN GJØRE?

Damping

For det første egner en kombi-dampovn seg for damping. Det betyr at maten tilberedes i damp. Den enkle regelen er: Alt som kan kokes kan også tilberedes med damp. Temperaturer på opp til 100 °C produserer damp som omslutter og varmer opp maten. Fordi maten ikke flyter i vann slik den gjør ved koking, slipper ingen vitaminer eller næringsstoffer ut. Derfor forblir f.eks brokkoli og gulrøtter sprø og saftig og beholder sin naturlige farge når de dampes.

Klima-matlaging

Videre kan en kombi-dampovn også steke med en boost av damp eller tilsetning av fuktighet. Dette er også kjent som klimamatlaging. BORA X BO sprayer  automatisk damp inn i ovnskammeret med forhåndsdefinerte intervaller. Du slipper dermed å åpne ovnsdøren igjen og igjen for å tilsette vann – for å forhindre at steken eller brødet tørker ut.

Hva er en kombi-dampovn?

Baking

En kombi-dampovn kan selvfølgelig også brukes som bakerovn. BORA X BO har forskjellige ferdig-innstillinger for alle typer bakevarer – pizza, kjeks og til og med butterdeig og vannbakkels. Alt blir sprøtt og godt. En kombi-dampovn er også super for mer delikate retter som suffléer.

Hva er en kombi-dampovn?

Holder maten varm

Holde den ferdige maten varm uten å oversteke – det kan en kombi-dampovn også. Det finnes til og med spesialprogrammer som automatisk setter inn riktig temperatur. På grunn av dampen er det ingen fare for at maten tørker ut.

Hva er en kombi-dampovn?Gjenoppvarming

Gjenoppvarming av mat i en kombi-dampovn blir ofte referert til som regenerering. Dampen, som er rundt 90 til 95 grader, varmer forsiktig opp maten og det smaker som om den er fersk og nylaget. Oppvarming i mikrobølgeovn kan overhodet ikke sammenlignes!

Hva er en kombi-dampovn?

Tining

Det som gjelder ettervarme gjelder også tining av frossen mat. Den tiner skånsomt, raskt og jevnt ved hjelp av damp. Misfarging, småkoking eller uttørking av maten hører fortiden til.

Sous-vide

Sous-vide-tilberedningsmetoden, som tidligere hovedsakelig var forbeholdt profesjonelle kjøkken og egne sous-vide-hvitevarer, er superenkelt i BORA X BO kombidampovn. Det er bare å legge maten i en vakuumpose eller plastpose, forsegle den lufttett og plassere den i dampovnen. Fordi smaken ikke slipper ut av posen, har sous-vide-tilberedt kjøtt, fisk og grønnsaker en mer intens smak enn de som er tilberedt med andre tilberedningsmetoder.

mesterkokker testet BORA X BO mirakelovnDesinfisering eller sterilisering

En kombi-dampovn er også meget godt egnet til å desinfisere tåteflasker eller syltetøyglass. For å gjøre dette demonteres flaskene i sine individuelle deler, plasseres i en perforert kokebeholder og steriliseres ganske enkelt med varm damp i dampovnen ved hjelp av det steriliseringsprogrammet. Denne funksjonen er også ideell for ofte brukte kjøkkenredskaper. Tidkrevende koking er ikke lenger nødvendig.

Dehydrering

BORA X BO er perfekt for tørking av grønnsaker, frukt, bær eller sopp. Du kan rett og slett velge alle innstillinger mellom pluss 100% fuktigehet til minus 100% fuktighet. Og dermed gir den også perfekte tørrvarer.

RENGJØRING

De fleste dampovner har et spesielt automatisk rengjøringsprogram som myker opp matsprut og fett inne i apparatet via dampfunksjonen. Dette betyr at selv gjenstridige rester lett kan fjernes. En kombi-dampovn utnytter denne egenskapen max.  Med X BO får du i prinsippet en helt NY ovn hver gang du har kjørt det automatiske rengjøringsprogrammet.

Hvordan virker KOMBI-DAMPOVNER?

Det skilles mellom ulike systemer avhengig av hvordan vannet til damping kommer inn i ovnen: Du får apparater med og uten nettvannstilkopling. Med sistnevnte helles vannet enten i et trau nederst i ovnen eller i en separat vanntank.

Dampovner med fast vanntilkobling er det mest praktiske fordi disse apparatene trekker ut den nødvendige mengden vann «selv», avhengig av programtype. Vannet mates inn og tappes automatisk. Men det må selvfølgelig være en vanntilkobling for et slikt apparat. Da må det også sørges for passende rør ved planlegging av kjøkkenet.

VIL DU LÆRE MER OM DAMPOVNER OG DERES SPESIELLE FUNKSJONER?
SÅ UTFORSK VÅR BORA X BO HER!

Se BORA X BO i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

Les flere artikler om KOMBIDAMPOVNER her: