Interiørtrender 2019 og kjøkkentrender 2019

,
BORA kjøkken - BORA downdraft 4 tips til smart design av små kjøkken


Whatever makes your heart sing
sa redaktøren i Interiørmagasinet, Øyunn Bjaanæs Hrasky, på et foredrag om interiørtrender 2019 på Interiørdagen nå i høst. Og det er så bra oppsummert om interiørtrendene og hvor vi er på vei. Slutt på de hvite og grå upersonlige «boksene» og inn med det personlige og det jordnære. Det som får DITT hjerte til å synge.

Og hvis vi skal velge oss enda ett ord om de kommende interiørtrender, så er det NATUR.  En fortsettelse av det grønne skiftet, biofilien, urban farming og naturlige og bærekraftige materialer.

Så – la oss forøke å sette dette litt i system:

  • Former
  • Farger
  • Funksjoner

 

Form

Vi kan ane et skifte fra de stramme rette formene til runde, bølgende former som er organiske, jordnære og uforutsigbare som Art Deco og buede dører og vinduer.

Kan man si en formfull stillhet? En interiørtype med færre ting, men som er mer sanselig med strukturer og stoffer som er gode å berøre. Strukturer som gjør veggene dekorative i seg selv og større og mer dekorative listverk samt tapet med grafiske/organiske mønster. Vegger som faktisk gir rom for refleksjon.

Vi vil ha materialer av natur som marmor og kompositt alla Terazzo, metaller og glass, men også lune materialer som ull, skinn og treverk med både lyse og mørke nyanser.

Vi vil ha planter: grønne planter, gjerne som i en jungel. Overdrivelser er ingen hindring. En hel vegg av marmor, for eksempel, og oversized speil, oversized planter og oversized lamper i papir, metall og glass. Kombiner gjerne stilarter. En fusjon mellom japansk og nordisk stil, lyst og mørkt, gammelt og nytt, svart og hvitt, mykt og hardt.

 

Kjøkkenøy med BORA benkeventilator. Kjøkken fra Invita - athena hvid pluss sort egKjøkkentrender 2019 – former

Så hvordan påvirker formene kjøkkentrender 2019? Verden er ferdige med hvite, blanke og lyse kjøkken. Bruk planter, bruk naturmaterialer og organiske former i ditt kjøkkendesign. Treverket skal synes. Du kan for eksempel kle hele kjøkkenøya, ja hele veggen, med marmor – ikke bare benkeplaten.

Ellers fortsetter trenden med tynnere benkeplater på fremtidens kjøkken – gjerne i steinlignende kompositt som silestone. Hele flater, gjerne uten håndtak, som gjemmer på skuffer og hyller. Elektrisk åpning av skuffer og skap.

Og åpenhet, som i mindre eller ingen overskap. Her kommer ny og banebrytende teknologi som benkeventilasjon til sin rett. Du unngår den ruvende kjøkkenhetten, står friere med planløsning og plassering av koketoppen – pluss en rekke andre fordeler med benkeventilasjon som du kan lese om her.

 

Farge

Også når det gjelder fargetrender er NATUR et stikkord. Et hav av farger kommer for fullt. Malingsprodusentene har allerede utropt årets farger for 2019; Spiced honey som er gul-brun, Bancha som er olivengrønn, osv. Hele fargekartet er representert, men felles for dem alle er to ting: De er naturfarger og de har noenlunde samme klarhetsgrad, dvs at de er nokså duse, enten de er lyse eller mørke.

Mørke farger har kommet for fullt. Hvis du ønsker, så kan du la ditt interiør bli mørkt og mystisk. Ikke begrens de mørke fargene til vegger, men mal gjerne taket i en farge også. For flere nyanser av samme farge i samme rom er veldig in.

Men lyse nyanser av naturfargene er også innafor og de matcher godt med naturlige materialer.

Noen farger går like fort ut av motebildet som inn, men en av fargene man tror vil holde seg i mange år fremover er GRØNN. Blå og grønn er de nye nøytrale fargene. I år har vi også sett mye Millenium pink – pudder-rosa og pene «støvete» pasteller.

På tide å bytte ut «varme» metaller med «kalde»? Matt svart til blankt? Ja – vi tror det.
Men fremfor alt- også når det gjelder farger: Whatever makes your heart sing!

kjøkkenfarger 2019 og kjøkkentrender 2019Kjøkkenfarger 2019

Og hva betyr kjøkkentrendene 2019 og fargene for deg som har kjøkkenplaner? Jo, vi har sett mørke kjøkken i 2018. Nå er det flere kjøkkenprodusenter som tilbyr valgfrie farger. Så slå deg løs! Og du trenger ikke bytte hele kjøkkenet. Tilbehør og tekstiler med farge bringer deg langt på vei mot et trendy kjøkken.

En nøytral koketopp som, BORA benkeventilator, er en sikker vinner på et fargerikt kjøkken. Du slipper å tenke på hva slags tak- eller vegg-hengt ventilator du skal ha og koketoppen blir mer en funksjon enn et ruvende møbel.

 

Funksjon

Vi er på vei fra «living bigger» til «living better». Vi vil ikke lenger defineres av våre TING, så den nye luksusen finner vi heller inni oss selv – se neste avsnitt.

Undersøkelser og markedet viser at vi gjerne vil bo mindre. Compact living er in som aldri før og vi dyrker frem smarte løsninger. Å rydde og kvitte seg med overflødige ting (ikke kaste – gjenbruk er trendy) mindre clutter, men fremhev gjerne noen få ting av personlig verdi på små pidestaller og enkle hyller.

Litt mer privatliv vil vi unne oss i fremtiden. Skjermbrett er veldig trendy – vi trekker mot å skape soner i hjemmene. Sosiale soner, men også private soner hvor vi kan trekke oss tilbake. Hjemmekontoret får mer fokus og vi ser flere integrerte arbeidsplasser i de sosiale sonene i hjemmet. Skjerming er inn og vil etterhvert erstatte åpne kontorlandskap.

La oss også nevne gjenbruk som stadig brer om seg som en trend – kanskje som resultat av bærekraftig fokus.

 

BORA Basic hos Victoria Wold

Foto: @myhomethire

Kjøkkentrender 2019 – funksjon

Vi beveger mot å avgrense mer enn å åpne rom og funksjoner i hjemmene, men kjøkkenet vil fremdeles være husets hjerte og være den aller mest sosiale sonen som skal dekke mange funksjoner. Det er lenge til kjøkkenet bare blir et avlukket rom for å produsere mat igjen.

Benkeventilasjon er ypperlig for flerbrukskjøkkenet. Å ha en effektiv og stillegående vifte gjør at du kan lage mat mens minsten leker på gulvet og andre sitter ved kjøkkenbordet og gjør lekser. Å ha en åpen kokeplass med fri sikt gjør det enklere å samles rundt grytene og la gode matvaner gå i arv mellom generasjonene.

 

Et inkluderende interiør

Alle trender er produkter av tiden vi lever i og her i Skandinavia er vi nær toppen av behovspyramiden. Mange av oss har dekket alle de grunnleggende behovene og vel så det. Vi har lært at materiell luksus ikke nødvendigvis gjør oss til lykkeligere og bedre mennesker.

I interiørtrender 2019 og kjøkkentrender 2019 søker vi til den nye mangelvaren i våre travle liv. Stillhet, sanselighet, søvn og sakteliv er de nye formene for luksus. Hva med en digital detox? Å bli den beste utgaven av seg selv får større verdi enn materielle goder.  De nye statussymbolene bor inni oss selv og vårt samkvem med andre.

I våre interiør får opplevelsen større verdi. Å ta på, sanse, reflektere, synke ned i. Jorden, jordnært, intuisjon, følge hjertet. Gi rom for å kjede seg, refleksjon og undring. Å innrede med det DU liker. I pakt med naturen og med miljøhensyn.

Men også opplevelser sammen med andre. Det sosiale og inkluderende interiør.
Ta plass rundt bordet, er det hjerterom så er det husrom.

 

Et inkluderende kjøkkenKjøkkenøy med BORA benkeventilator. Bilder fra bonum.no

I et kjøkkenperspektiv blir det store familiekjøkkenet hvor vi raust kan lage mat sammen mer populært enn noen gang.

Hva er hyggeligere enn å samles rundt kjøkkenøya for å lage mat? Familie og venner i flere generasjoner. Kanskje vel så mye på hytta, hvis vi er så heldige å ha det.

En koketopp med integrert ventilator passer godt inn i et inkluderende interiør. Ingen hette som stenger sikten og muligheten til å plassere koketoppen midt i rommet.

 

 

Konklusjoner

Så la oss oppsummere interiørtrender 2019 og kjøkkentrender 2019. Går du med planer om å gjøre store eller små interiørendringer så let etter svaret inni deg selv. Velg DIN yndlingsfarge, ditt favorittmøbel, din drømme-løsning. Det er da det blir riktig – for deg!

 

Lykke til med DITT prosjekt!

 

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Kontakt oss her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.