Kjøkkentrender: Kitchen farming
Kitchen farming – eller kjøkkenhage på kjøkkenet?
Livstilstrenden Kitchen Farming spirer frem i fotsporene til trenden Urban gardening. Nå kan du flytte kjøkkenhagen INN på kjøkkenet – fra små spireglass til vertikale grønnsaksbed. Mulighetene for å så og høste på ditt eget kjøkken – året rundt – blir stadig flere og mer sofistikerte. Kitchen farming er som en liten kjøkkenhage – inne på ditt eget kjøkken.
Kitchen farming – dyrk grønnsaker på kjøkkenet
Det er ganske vanlig å dyrke spirer i et glass på mangt etkjøkken. Også gressløk, mynte og basilikum vokser i potter i vinduskarmen eller på benken. Men hva med salat og andre grønnsaker?
NASA-teknologien «aeroponikk» bruker dette klimatiserte skapet (NeoFarms) til å dyrke urter, frukt og grønnsaker uten jord. En fin tåke av vann og næringsstoffer forsyner plantene uten plantevernmidlerNå ser vi en ny trend som kalles «kitchen farming» – og som navnet antyder innebærer å drive jordbruk på kjøkkenet.
Det moderne kjøkken kan nesten anses som det nye statussymbolet og er hjertet i enhver bolig. Kjøkkenet er et allrom til å lage mat i, nyte og føle seg vel i. Og nå skal det være en hage også. En grønn oase og et spiskammer.
Dyrk grønnsakene der de tilberedes
Høres det ut som fake news, bare tøys og tull? Det er ikke det! Hvis du googler «kitchen farming» får du utallige tips og eksempler – og bilder: Frodige planteposer som henger på veggen, gryter fulle av levende grønnsaker stilt opp på rekke og rad og på hyller og brett. Urter som henger ned fra taket, innretninger med navn som «vertikal hage» der maten vokser på spesielle svamper.
Du vil også se bilder av spesialmøbler og kjøkkenmoduler utviklet for dyrking av grønnsaker og urter i samme rom som de tilberedes og spises i. De fleste kjøkkenforhandlere har slike moduler til sine kjøkken.
Fremtidskjøkkenet, en biotop?
Den anerkjente tyske designeren Werner Aisslinger realiserte den grønne visjonen for noen år siden i en villa i Berlin. Hans fremtidskjøkken var som en drivhusaktig biotop. På hans kjøkken ble det ikke bare laget mat, men også sådd, dyrket og høstet. På oppsamlet kaffegrut vokste det matsopp og hjertet i anlegget var et akvarium med levende fisk. Ekskrementene deres ble til gjødsel for beholdere med salat, urter og grønnsaker som var tilkoblet vannkretsløpet.
Det var bærekraft, ressurssparing, redusert søppel, resirkulering og upcycling som inspirerte Aisslinger til slike designideer. Han ser ikke på fremtidens kjøkken som et «designerromskip», men heller som et økologisk alkymistrom.
Rom forandrer seg når vaner gjennomgår en evolusjon. Kitchen farming er kanskje motsatsen til et kjøkken der husholdningsapparatene skal kommunisere med hverandre og nettet.
Ny teknologi skaper nye muligheter
Nye ideer innen aquaponic og hydrokultur gjør visjonen hans mulig. Metoder som kombinerer teknologi fra fiskeoppdrett og kultivering av nytteplanter ved hjelp av hydrokultur. Landbruk på vann i stedet for jord er egentlig et eldgammelt prinsipp. Floating gardens i Thailand eller hos aztekerne er eksempler på dette.
Kjøkkenkompost
Og hvorfor ikke lage din egen jord på kjøkkenet? Med blant annet Bokashi kompost på kjøkkenet kan du faktisk gjøre det. Bærekraftig og morsomt.
Mullighetene er uttallige og sprenger rammene for denne artikkelen. Vi kan jo bare spørre oss om hvorfor urbane mennesker skal være gartnere på sitt eget kjøkken, når supermarkedet på hjørnet tilbyr alt hva hjertet og magen begjærer. Det er ikke bare en vegetariansk/vegansk livsstil med økt bevissthet rundt kosthold som gjør det, men et urmenneskelig behov, kanskje. Det har jo noe arkaisk over seg å høste det man har sådd med sine egne hender. Hjernen vår glemmer ikke at vi har vært jegere og samlere. Selv om det ikke er så relevant for jakten på næring i dag henger det sammen med en viss lykkefølelse å dyrke selv.
Urmennesket var jegere og samlere
Selvsagt er det ikke en utopisk idé å være selvforsynt også i byen. I godt over ti år har dette vært en viktig trend kalt urban gardening: Storbybefolkning som dyrker land som ligger brakk i byene. På balkongene spirer det både urter, tomater og jordbær i blomsterkassene. Å leie en kolonihage sammen med likesinnede – var kanskje kjipt og nødvendig før i tiden, men ikke nå. Nå er det trendy. En slags motsats til overfloden og materialismen.
Og nå flytter denne trenden inn på det moderne kjøkkenet – og en ny kjøkkentrend er u utvikling!
Tekst BARBARA FRIEDRICH
BARBARA FRIEDRICH Barbara Friedrich har vært sjefsredaktør for boligmagasiner i mange år (1999–2016 for Architektur&Wohnen), og siden 2016 har hun vært forfatter, konferansier og jurymedlem i designmiljøet. Hun produserer blant annet videoklipp av designklassikere som du kan se på YouTube og på nettstedet hennes www.barbarafriedrich.de. Hun er medlem i German design council og et knippe designjuryer.
Fotos STUDIO AISSLINGER/MIRJAM FRUSCELLA & DANIELE MANDUZIO, NEOFARMS
Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:
Kontakt oss her!