Hvordan velge downdraft-løsning?

,
2019_bora_pure_benkeventilator_evergreen

Benkeventilasjon er nemlig ikke benkeventilasjon, så for å velge riktig kjøkkenvifte trenger du noen gode råd.

Mange trendeksperter spår slutten på den konvensjonelle kjøkkenhetten om bare noen få år. Benkeventilasjon, eller downdraft, er et svært raskt voksende marked.Men det finnes mange forskjellige typer og modeller der ute – og hva bør man velge?

Her får du tips til ting du bør sjekke innen du bestemmer deg

 • Hvor store er kokesonene? Mye plass går jo bort til den integrerte ventilatoren og det er forskjellige måter å løse dette på som gir stor forskjell i størrelsen på kokesonene.
 • Hva slags betjening er det? Sørg for å velge bort de modellene hvor touchpanelet er plassert direkte under kokesonen. Dette er en ulempe av to grunner: 1. kokesonene blir mindre 2. du kommer lett borti touchpanelet med grytene som medfører at platene skrur seg av eller piper.
 • Hvor god plass får du under benken? Det er stor forskjell på hvor mye plass du mister under benken. Noen modeller er så kompakte at du kun mister en svært smal toppskuff (husk på hvor mye plass du sparer på vegg/i tak der kjøkkenhetta skulle vært)
 • Hvor helhetlig er løsningen? Har produsenten tenkt på alle detaljer? Som gode rør, gode filtre og stillegående motorer? Eller bruker de tredjepartsprodukter?
 • Hvor enkel er monteringen?
 • Hvordan er serviceapparatet rundt?
 • Selges det gjennom forhandlere som er fagfolk og har peiling på kjøkken og ventilasjon?
 • Hvor solide er produktene og materialene som er brukt? Tåler delene oppvaskmaskin og daglig bruk?
 • Er det en støysvak kjøkkenvifte? Hvordan er lydnivået i ørehøyde?
 • Hvor enkelt er det med rengjøring av kjøkkenviften?
 • Hvor lenge har produsenten vært i benkeventilasjonsbransjen? Det er en svært ung bransje, men noen har mange års forsprang i erfaring.
 • Foreligger det uavhengige tester hvor alle produkter i markedet er inkludert?

På alle disse punktene er det store forskjeller som kan bety mye for hvor fornøyd du faktisk blir med din investering. Og da har vi ikke snakket om det aller viktigste punktet for hvordan velge downdraft-løsning:

 • Hvor effektivt fjerner de matlukt, fett-os og varme?

Det er nemlig stor forskjell i yteevne og effektivitet på benkeventilasjon. Vi har testet to av BORAs modeller og fått dokumentert at både BORA Classic 2.0 benkeventilator og BORA Pure har et os-opptak på hele 99,7%.

bora_pure_benkeventilator_testvinner-best-i-test-SH header

Vi vil gjerne ha en kjøkkenvifte med størst mulig effekt og minst mulig støy!

Forskjellen mellom kjøkkenhetter og benkeventilasjon

For å forstå denne forskjellen må vi først ta et skritt tilbake og se litt på den opprinnelige kjøkkenviften: den gode gamle kjøkkenhetta.

For å flytte lukt, os og fett (som jo er ganske tungt) en meter opp i luften må den vanlig ventilator flytte store volumer med luft og bruke ganske store mengder med energi. Tross dette vil mye fett allikevel ramle ned på platen og mye av lukten og dampen forsvinner ut på sidene før det når opp til hetten.

Benkeventilasjon bruker en helt annen teknologi som måles på farten til luftstrømmen og ikke i volum. En av årsakene til dette er at fett, damp og lukt ikke trenger å flyttes særlig langt.

Målt i volum og energi blir derfor benkeventilasjon svært beskjeden i forhold til den tradisjonelle hetta. Benkeventilasjon er derfor mer miljøvennlig.

I benkeventilasjon trekkes damp, fett og lukt ned – direkte fra der det oppstår – i panner og gryter. Avstanden er altså ikke større enn gryten er høy.

De fleste vil derfor oppleve alle typer benkeventilasjon som mer effektiv enn den tradisjonelle hetten.

 

Forskjell mellom benkeventilatorer

Men vi stopper vel ikke der dersom vi ønsker den beste og mest effektive kjøkkenviften?

Sjekk derfor alle punktene i første avsnitt.  For hvordan velge downdraft-løsning har vi i tillegg noen punkter som det er greit å vite om.

 

Teknologi:

Noen benkeventilatorer bruker faktisk den tradisjonelle teknikken med å dra store volum opp og ut. Dette gjelder flere av de modellene som kommer opp av benken ved bruk. På noen modeller kommer det en vifte opp bak kokeplatene – som en liten vegg som langsomt stiger opp. Disse vil være effektive på de bakerste kokesonene, men for å virke like godt på de fremste sonene må de trekke store volumer med luft og må stå på høy styrke som støyer mer og bruker mer energi enn nødvendig.

Filmen under ble laget av en kjøkkenforhandler i Sverige og illustrerer forskjellene i effekten av to forskjellige benkeventilatorer.

Pris:

Regelen for benkeventilasjon er pr. idag at du får det du betaler for. De seriøse leverandørene ligger jevnt i pris og selges via seriøse forhandlere som har fått produktopplæring. God kvalitet gir god effekt og det koster det mer enn dårlig kvalitet.

Den perfekte benkeventilator

Den perfekte benkeventilator-produsent har forsket lenge på luftstrømmer og er spesialister på benkeventilasjon. De har en stor forsknings- og utviklingsavdeling som bare jobber med å optimalisere downdraft-løsningen i alle ledd. De har over 10 års forsprang på alle andre produsenter og over 100 patenter i løsningene sine. De har skapt en perfekt, stillegående, supereffektiv benkeventilator som attpåtil vinner internasjonale designpriser. De kompromisser ikke med kvalitet eller miljøhensyn og de gir deg den perfekte kjøkkenopplevelsen i år etter år.

Vi håper du har blitt litt tryggere på hvordan velge downdraft-løsning og ønsker deg lykke til med ditt valg! Det viktigste er at DU blir fornøyd!

Se BORA benkeventilator i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge:

 

 

Få mer kjøkkeninspirasjon på vår instagramkonto!

 

Kontakt oss her!

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.